Tamer Heper Nasıl malik oldunuz?
HABERİ PAYLAŞ

Nasıl malik oldunuz?

Haberin Devamı

Dört katlı bir binada beş ortağız. Hisselerin yarısı benim, diğer yarısı dört ortağın. Ancak diğer dört ortak tapularını almaya gelmiyor. Ben mağdur oluyorum, tapuları almayı nasıl sağlarım? H.Ç.

Okuyucumun sorusunda birtakım eksiklikler var. Soruya soru ile yanıt verilmez ama mecburum. Bir gayrimenkulün yarı hissesine sahipseniz bu ancak tapu kayıtları ile belli olur.

[[HAFTAYA]]

Peki sizin malik olmanız nasıl bir şey ki, tapu yok ama maliksiniz? Elinizde tapu yoksa hisselerin durumunu nasıl tayin ettiniz? Sonra, herhangi bir hakka dayanarak malik olduysanız sizin tapu dairesinden hisseli tapu almanız mümkündür. Yani tapu kütüğünde kayıtlar vardır ama elinizde tapu senedi yoktur, tapu dairesinden talep eder tapu senedinizi alırsınız. Ancak okuyucumun talebi acaba kat mülkiyet tapusu mu. Yani dört katlı binanın yarısına sahip olduğu için iki dairenin müstakil tapusunu mu istiyor.

Bunu istiyor olabilir ve haklıdır da. Ancak kat mülkiyeti tesisi için maliklerin birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Birlikte hareket etmek tapu dairesine başvurmadan öncesinden başlıyor, zira böyle bir talepte bulunmak için önce binaya ait yönetim planının yapılması lazım. Yönetim planını ise tüm malikleri imzalamalıdır. Dolayısı ile diğer ortakların olaya katılması daha bu safhada başlamaktadır. Ancak hiç uzlaşma imkanı bulunmuyor ise bu halde ortaklığın giderilmesi davası açmaktan başka çare kalmıyor. Bu durumda herkese bir daire düşmeyeceği için satış yoluna gidilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder