Tamer Heper Noterde ne yaptınız?
HABERİ PAYLAŞ

Noterde ne yaptınız?

Ben bir aile apartmanında oturuyorum. Yedi sene önce noterden hisseli tapu yaptık. Şimdi beni binadan çıkartmaya çalışıyorlar. Yapabilirler mi? E.K.

Size net bir yanıt veremeyeceğim zira ya verdiğiniz bilgi yanlış veya yaptığınız işlem yanlış. Diyorsunuz ki “Noterde hisseli tapu yaptık”. Noterde tapu olmaz ki hisselisi olsun. Tapu sadece tapu dairesinden alınır. Şayet tapu dairesine gidip yedi kişi hisseli olarak tapu çıkardıysanız buna yanıt verilir. Zira bir gayrimenkul ortak mülkiyete konu olabilir. Bu ortaklık tapuda, hisseli tapu, hukuki adı ile paylı mülkiyet tesisi ile kurulur. Bu halde hissedarlardan biri bu yerde oturabilir. Ona fuzuli şagil denilemez, yani “Bizim evi işgal ediyorsun çık” denilemez.

Haberin Devamı

Sadece hissedarlar hisseleri oranında kullanma bedeli talep ederler. Ancak sizinki gibi noterde bir şeyler yapılırsa bu paylı mülkiyet tesis edildi anlamına gelmez. Esas malik tapu dairesinde malik görülen kimsedir. Bu durumda da sadece noterlik muamelesine göre burayı işgal eden malik sıfatı ile işgal etmez haksız işgal kabul edilebilir.

İşte bu nedenle sizin cümlenizdeki çelişki giderilmeden yani “Noterde hisseli tapu yaptık” cümlesi açıklık kazanmadan size net bir yanıt verme imkanım yoktur. Sizi çıkarırlar veya çıkaramazlar diyemem, bunlardan birini söylemem sizi yanıltma anlamına gelir. Umarım noterde bir paylaşım sözleşmesi yapmışsınızdır ve yine umarım bu sözleşmeye bağlı olarak tapuda paylı mülkiyet oluşturmuşsunuzdur. Bir bakın bakalım ne yapmışsınız, sonra bir meslektaşıma bu belgeleri göstererek fikrini alın

Sıradaki haber yükleniyor...
holder