Tamer Heper Noterde satış olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Noterde satış olmaz

Babamlar beş kardeş. Kendilerine miras olarak kalan gayrimenkullerin iki hissesini bir kardeş noterde satın almış. Şimdi ortaklığın giderilmesi talebinde bulunacakmış. Oysa bizim isteğimiz bu yerlerin paylaşılması. Bu durumda paylaşılır mı satılır mı? Beş kişi olarak mı işlem görür üç kişi olarak mı? U.R.

[[HAFTAYA]]

Miras kalan gayrimenkul veya gayrimenkuller beş kişiye kalmış, beş kişi kardeş. Şimdi bunların arasında ister istemez bir ortaklık var. Bu durumu sürdürmeleri istenemez, aralarından biri veya birkaçı ortaklığın giderilmesini talep edebilir. Bugün için henüz böyle bir talep yok ama yakında olabilir. Ancak sistem şöyle işleyecek: Mahkeme önce arazinin beş kişi arasında bölünebilir olup olmadığına bakacak.

Haberin Devamı

Şayet bölünebiliyor ise her kardeşe bir parsel düşecek şekilde bir bölünme planını kabul edecek. Bölünemiyor ise satışı yoluna gidecek ve satış bedelini beş kardeş arasında paylaştıracak. “Bir kardeş noterde iki kardeşin hissesini satın almış” diyorsunuz. Dava sırasında noterde yapılan satış sözleşmesi gözönüne alınmaz. Tapudan gayrimenkulün kayıtları gelecek ve tapuda malik görünen kişiler arasında paylaştırma yapılacak.

Onun için bakılması gereken yer tapu kayıtlarıdır. Sadece noterde yapılan bir satış sözleşmesi ile tapu devir işlemi yapılmaz. Devir işleminin tapuda yapılması şarttır. Ayrıca değişik gayrimenkuller söz konusu ise bu halde dava ortaklığın giderilmesi değil mirasın tasfiyesi şeklinde olur ki mesele biraz daha değişik bir hüviyete bürünür. Bu halde terekenin paylaştırılması yoluna gidilecektir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder