Tamer Heper O madde size yaramaz
HABERİ PAYLAŞ

O madde size yaramaz

Nüfusa 24.10.1967 doğumlu yazılmışım, gerçek doğumum 3.7.1966. Bu yanlışlığı düzeltmek için 5490 sayılı kanunun 38’inci maddesinden yararlanabilir miyim? A.T.

[[HAFTAYA]]

Gerçek doğum gününüzün nüfusa işlenmesini istiyorsunuz.

Nüfus kayıtlarında değişiklik ancak mahkeme kararı ile yapılır. Sizin kastettiğiniz Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 38’inci maddesi bana kalırsa sizi ilgilendirmiyor. Bu madde, dayanak belgesine aykırı yapılmış kayıtların mahkeme kararı olmadan düzeltilmesi hususunu düzenliyor.

Yani nüfus idaresinin yapmış bulunduğu bir maddi hatayı yine nüfus idaresinin düzeltmesi meselesidir. Siz, mesela doğum veya hastane belgesinde yaşınız doğru yazılıp da kütüğe yanlış geçirildi ise bu maddeden yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Anlattığınız kadarı ile yanlış beyan sonucu doğum tarihiniz yanlış yazılmış. Dolayısı ile mahkeme kararı gerekir. Tabii mahkemede de doğum tarihinizi ispatlayacak deliller olmalı.

Yaşınızı büyütmekteki amacınız bir yanlışı düzeltmek ise düzeltin. Ancak bir yaş büyütüp bir yarar elde etme gibi bir gayret ise (yaşınızı hileli yolla büyütmeyi kastetmiyorum, iyi niyetle doğruyu tescil ettirme amaçlı bile olsa) SGK Soru: 1999’da SSK’dan emekli ilk tarihe itibar edebilir. Bunu da gözardı etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder