Tamer Heper ORTAKLAR SİZİN KADAR HAK SAHİBİ
HABERİ PAYLAŞ

ORTAKLAR SİZİN KADAR HAK SAHİBİ

Babamızı bu yıl kaybettik. Kendisinin tek tapulu, beş hisseli, üç buçuk katlı bir binası var. Ancak bunlardan iki katın oturma izni var, diğerlerinin yok. Şimdi biz iki kardeş bu iki katı kendi adımıza tescil ettirmek istiyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz? N.T.

Önce şunların netleşmesi lazım: Birincisi tek tapulu dediğinizde anladığım, binada kat irtifakı veya kat mülkiyetinin olmadığıdır. Bunun netleşmesi lazım. Sonra binanın ortak malik olarak beş kişinin bulunduğu hususunun teyidi lazım. Üçüncüsü iki katın oturma izni var yani iskan izni alınmış. Diğerlerinin yok. Demek ki diğer katlar kaçak.

Haberin Devamı

Durum bu ise sizin iskan izinli iki katı kendi adınıza tescil ettirmeniz mümkün değil. Bu binada beş ortak vardı ancak ortaklardan biri olan babanız vefat etti. Bu durumda size babanızdan kalan, beş ortaktan babanıza düşen hisse. Hatta bu da tam babanıza ait hisse olarak kalmadı. Mirasçı olarak iki kardeş iseniz bu hisse sizlere yarı yarıya kaldı.

Şayet başka mirasçılar varsa onlar da devreye girdi. Yani ortak sayısı bir hayli arttı. Bu durumda sizin bu iki daireyi üzerinize geçirmeniz mümkün değil. Ayrıca şunu hatırlatmak isterim ki dairelere tek tek malik olmak için binada kat mülkiyetinin tesis edilmiş olması lazım. Sizin binada kat mülkiyeti de yok. Tüm bina ortak mülkiyete tabi, hisseler belli olduğuna göre paylı mülkiyet söz konusu. Şimdi babanız dışındaki ortaklar paylı mülkiyete sahip, siz ve kardeşiniz arasında elbirliği mülkiyeti söz konusu. Sonuç olarak bu kadar ortak arasından iskanlı iki daireyi kendi adınıza yapamayacaksınız

Sıradaki haber yükleniyor...
holder