Tamer Heper Ödeme keyfi yapılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Ödeme keyfi yapılıyor

Haberin Devamı

Babam bu yıl vefat etti. Annemle bankada münferit hesap açmıştı. Banka anneme bu parayı ödemiyor. Babamın ilk evliliğinden de iki çocuğu var, onlarla görüşmüyoruz. Bu durumda bu parayı nasıl alırız? A.Y.

Önce bir kavrama açıklık getireyim sonra olaya dönerim. Okuyucum babasının annesi ile birlikte münferit hesap açtığını söylüyor. Münferit demek kişisel demek, annesi ile birlikte açtı ise muhtemelen müşterek hesap demek istiyor. Müşterek hesaplarda, kişiler hayatta iken banka herhangi birinin talebi ile hesaptan sınırsız para öder.

[[HAFTAYA]]

Ancak birinin ölümünü haber aldığında muhtelif şekillerde davranır. Birinci ihtimal, hayatta oldukları şekilde imiş gibi davranıp paranın tamamını öder. Bir zamanlar bu şekilde davranan banka çoğunluktaydı. İkinci davranış şekli, paranın yarısını ödemektir. Bunun mantıklı bir açıklaması yoktur. Yani müşterek hesap demek, ölenin yarısını hakkettiği, sağ kalanın da yarısını hakkettiği anlamına gelmediği halde bankalar çoğunlukla bu şekilde davranır. Yani kendiliğinden parayı yüzde 50 yüzde 50 paylaştırır. Üçüncü davranış şekli, hiç para ödemez, veraset ilamı ister. Veraset ilamındaki paylara göre para öder.

Bu bankanın daha çok işine geldiği için bu uygulama yaygındır. Çünkü para daha uzun süre bankada bekler. Ancak bu halde müşterek olan hesabın, sağ kalan eşe düşen bölümünü nasıl hesaplayacağı bir muammadır. Bana göre doğrusu; bir ortaklıkta hisselerin ne olacağına üçüncü şahıs karışamaz. Dolayısı ile insanlar hayatta iken sadece birinin tüm paradan tasarrufunu amaçlamışlarsa, ölümden sonra da buna saygı göstermek ve parayı sağ kalan kişiye ödemek gerekir. Bu husus dava konusu yapılabilir. Ancak böyle uzun bir mücadeleye girip zaman kaybetmektense, anneniz bankadan paranın yarısını alsın. Geri kalan için veraset ilamı sunun. Veraset ilamına göre kalan yarının dörtte biri de annenizin. Geri kalanını da siz kardeşler aranızda bölüşürsünüz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder