Tamer Heper Ödemeyi nasıl yaptınız
HABERİ PAYLAŞ

Ödemeyi nasıl yaptınız

Haberin Devamı

Bir tatil yöresinde emlakçı vasıtası ile daire aldım. Daire küçük ve emlakçıya 45 bin TL ödedim. Eve yerleşince komşulardan öğrendim ki burada daire fiyatları 35 bin TL. Yani ben 10 bin TL’yi emlakçıya kaptırmışım. Bunu geri almak için ne yapabilirim? O.Ş.

Doğrusu istenmeyen bir durum, tamam da buna karşı ne yapılabilir. Öncelikle şunu sormak isterim. Siz parayı daire sahibine mi ödediniz emlakçıya mı? Bu gibi durumlarda davranış şu olmalıdır. Arada emlakçı olsa bile daire sahibi ile karşı karşıya gelip, daire parasını mal sahibinin banka hesabına yatırıp, emlakçıya da anlaşma gereği ödenecek bedeli ona ödemek.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile bahsettiğiniz ihtilaf ortadan kalkar. Emlakçının aldığı ücret de satış bedelinin belli bir yüzdesi olur, umumiyetle bu da en çok yüzde 3’tür. Bu durumda siz 35 bin TL’lik bir eve 10 bin TL komisyon ödediyseniz bu elbette çok büyük yani fahiş bir ücret. Peki ne yapacaksınız? Önce bu fahiş parayı ödediğinizi belgeleyecek durumda mısınız? Yani parayı elden verip de herhangi bir makbuz almadı iseniz doğrusu yapabilecek bir şey yok. Zira kime ne kadar ödediğinizi ispat pek mümkün değil. Çünkü yasal görünüm sizin belediyeden aldığınız asgari beyan değeri üzerinden ödeme yaptığınızı gösterir. Bu halde paranın ödenme şekli size yol gösterici olacak. Elinizde 45 bin TL’lik makbuz var ise bir meslektaşımın yardımı ile bir girişim söz konusu olabilir ama birincisi elinizde böyle bir makbuz bulunduğundan şüpheliyim, ikincisi acaba gerçek satış fiyatı 35 bin TL midir şüphedeyim. Zira kulaktan dolma bilgi sizi yanıltabilir. Sadece söylenti ile hareket etmeyin de gerçeği de ciddi şekilde araştırın en azından tatmin olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder