Tamer Heper Olay çözülmüş gibi
HABERİ PAYLAŞ

Olay çözülmüş gibi

Haberin Devamı

Bir miras problemimiz var ki çok karışık. Annemin babası, dedem tek çocuklu iken (yani annem doğduktan sonra) eşinden boşanıyor, sonra bir başkası ile evleniyor. Onların çocuğu yok. Yani tek çocuk annem. Annem evleniyor iki çocuğu oluyor, ben ve ağabeyim. Annem 2005’te bir soygunda öldürüldü. Annemin ölümünden kısa bir süre sonra da dedemin ikinci eşi öldü. Dedem hayatta alzaymer hastası. İki dairesi var. Biri tek başına kendisine ait, diğeri ikinci eşi ile yarı yarıya ortak. Şimdi dedemin ikinci eşinin akrabaları mirastan pay almak için bizim titizlikle baktığımız dedemizin neredeyse ölümünü bekliyorlar. Bu aile tablosuna göre miras bize gelir mi? Yoksa dedemin ikinci eşinin akrabalarına mı gider? M.S.

Okuyucumun anlatımına bakınca aile tablosu karışık görünüyor, aslında durum göründüğü kadar karışık değil. Durum şu: Ortada iki daire var. Bunlardan biri müstakil olarak dedenin. Diğeri yarı yarıya ortak, yarı hisse dedenin, yarı hisse ikinci eşinin. Önce ikinci eşin mirasçılarının durumuna bakalım. Bu evlilikte çocuk yok, o halde ikinci eşin ölümünde mirasçılar, eşi yani dede ve ikinci eşin ana-baba tarafından olan akrabaları, yani ikinci derece mirasçılar.

[[HAFTAYA]]

Bu durumda ikinci eşin bir dairede olan yarı hissesinin yarısı, miras payı olarak dedenin. Geriye dairenin dörtte bir hissesi kalır. Bu dörtte bir hisse, ikinci eşin akrabalarının. Yani miras peşinde olan akrabalar, ikinci eşin ölümü tarihinde zaten bu dairenin dörtte birine sahip oldu. Dedenizin ölümü durumunda onlara gidecek herhangi bir hisse yok. Şimdi bugün için, dedenizin gayrimenkul malvarlığı, bir adet tam hisseye sahip olduğu daire ile ölen ikinci eşinin mirasçılarının dörtte birine, dedenizin de dörtte üçüne sahip olduğu ikinci daire. Dedenizin ölümü durumunda bunların tamamı siz iki kardeşin. Tabii ki öncelikle dedenize sağlıklı uzun ömürler dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder