Tamer Heper Olay kredi ilişkisi dışında
HABERİ PAYLAŞ

Olay kredi ilişkisi dışında

Haberin Devamı

Bir bankadan 10 bin TL kredi kullandım. İki arkadaş da bana kefil oldu. Ben ise krediyi kendim için almadım. Bana kefil olan arkadaş için çektim ve ona verdim. Kendisi bir süre borcun taksitlerini ödedi, sonrasını ödemedi ben ödedim. Bu durumda kendisinden nasıl tahsil ederim? E.M.

Değerli okuyucularım, benim mi tersim döndü, yoksa artık her şey tersine mi işliyor? Benim bunca senedir bildiğim şu: Biri kredi alır, parayı kullanır ama sonra geri ödemesini yapamaz, bunu kefil öder,. Sonra asıl borçluya rücu eder, yani asıl borçludan ister. Ama siz kredi kullanansınız. Parayı alıp kefile vermişsiniz, kefil parayı ödemeyince siz ödemişsiniz.

[[HAFTAYA]]

Şimdi olaya banka açısından bakalım. Siz kredi kullandınız ve krediyi geri ödediniz. Yani oldu bitti. Şimdiye kadar, kefilin kredi borçlusunun borcunu ödeyip asıl borçluya rücu ettiğini çok gördüm ama ana para borçlusunun kendi borcunu ödeyip sonra kefile rücu ettiğine hiç tanık olmadım. Sizin kredi borcu ödendi ise sizin kefilinize başvurma diye bir hakkınız yok. Olayı bu şekilde yorumlarsanız bu parayı unutun. Bir iş yanlış başlarsa hep yanlış gider. Ancak olayınız gerçekte şudur: Siz kredi kullanarak bir miktar paraya sahip oldunuz. Sonra arkadaşınızın paraya ihtiyacı olduğunu öğrendiniz ve ona şahsi malvarlığınızdan, yani elinizdeki paradan borç verdiniz, şimdi alamıyorsunuz. Bu parayı alabilmek için elinizde yazılı bir belge olması lazım. 10 bin TL gibi bir borç da öyle tanıkla falan ispatlanmaz. Elinizde borca dair belge var ise hukuki yola başvurun ama kefil falan diye değil, doğrudan doğruya sizin borçlunuz sıfatı ile. Elinizde yazılı belge yok ise işiniz zor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder