Tamer Heper Olay müessir fiildir
HABERİ PAYLAŞ

Olay müessir fiildir

Bir hanımla nikahsız yaşıyordum. Bir müddet sonra ayrıldık. Eşyamı almak için evine gittim benimle tartıştı, kendisini ittim. O da beni savcılığa şikayet edip “Beni dövdü” demiş. Savcı “Bir daha olmasın” diyerek beni serbest bıraktı. Benim mahkemem olur mu? Gitmesem ne olur? Bunun sonucu ne olur? Ü.O.

Sizin itme diye sözünü ettiğiniz, karşınızdaki hanımın dövme diye nitelediği olayın tek ismi var “müessir fiil’. Müessir fiil, muhtelif şiddette olabilir ve şiddetine göre sanığa ceza verilir. Dolayısı ile savcı olaya bakacak. Müessir fiil kapsamında ise dava açacak veya suç oluşmamıştır diyerek takipsizlik kararı verecek. Savcı suç oluştuğu kanaatine varmasına rağmen sizi affetme gibi bir yetkisi yok. Böyle bir yetki hiç kimsede yok. Hakkınızda dava açılabilir. Bu halde dava açılan mahkemeden size davetiye gelecek. Hiç olmazsa bir defa olsun duruşmaya gitmeniz gerekir. Dava açılırsa hakimin dahi sizi affetme yetkisi yok. Ancak hakim suçun oluşup oluşmadığına bakacak. Yani savcının tespiti ve talebi ile bağlı değil. Davanın sonucu ne olurun yanıtı yok. Ortada bir suç var ise ceza alırsınız. Ortada suç olmadığı kanaatine varılırsa beraat edersiniz. Müessir fiilin varlığı belirlenirse mağdur için verilecek doktor raporuna göre durumun ağırlığı sizin de cezanızı artırır.

Haberin Devamı

Kaybolan bir hak yok
Eşimi kaybettim. Diğer mirasçılar benden menfaat talep ediyorlar, vermezsem tarlalardan hisseme düşeni almam için imza vermeyeceklerini söylüyorlar. Bu durumda mallar hazineye kalırmış doğru mu? Ş.Ş

Hemen sizi rahatlatayım, hayır doğru değil. Sizin miras payınız miras kalan mallar içinde saklı duruyor. Buna sahip olmak için de diğer mirasçıların iznine ihtiyacınız yok. Şu anda bile hissenize sahipsiniz. Ancak gayrimenkuller için bir işlem yapmak, tapuda hepinizin adına tescil ettirmek işlemi kalıyor. Bunun için de diğer mirasçıların iznine veya imzasına gerek yok. Bu tescili bile tek başınıza yaptırırsınız. Sonra ister tescili yaptırın ister tapuya tescil ettirmeden bekletin hiçbir durumda mallar hazineye kalmaz. Mallar mirasçıların malıdır, sadece satmak isterseniz bu hali ile hissenizi satamazsınız o kadar. Şayet hissenizi satabilecek hale getirmek isterseniz bu halde bir dava açarak hisselerin belirlenmesini yani elbirliği mülkiyetinden paylı mülkiyete geçme talebinde bulunmanız gerekecektir. Müsterih olun kaybolan hiçbir şey yok. Oturduğunuz ev de elinizden alınmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder