Tamer Heper Önce faiz ödenebilir
HABERİ PAYLAŞ

Önce faiz ödenebilir

Haberin Devamı

Kredi çektiğim bankaya aylık 750 TL geri ödemem oldu. Bir gün hesap bakiyemi araştırdığımda aylık 60 TL civarında ana para ödemesine ayrıldığını geri kalanın faize gittiğini öğrendim. Bu husus kanuna aykırı değil mi? F.İ.

Doğrusu tek bir yanıt olarak size “Bu uygulama kanuna aykırıdır” diyemem. Zira; kredi sözleşmelerinde kredi sözleşmesine ek bir ödeme planı hazırlanır. Bu planda ana para ve faizler ayrı ayrı cetvellerde gösterilir ve bunlardan her ay hangisinin ödeneceği taksitlerin karşısında yazılıdır. Kredi sözleşmenizi bir araştırırsanız arasında bu ödeme planını bulursunuz.

[[HAFTAYA]]

Yani her ay ana paraya ne kadar gittiği, faize ne kadar gittiği burada bellidir ve bu ödeme cetveli peşinen hazırlanmıştır. Dolayısı ile ödemeler bu cetvele göre hesaplanır. Ayrıca bir borcun ödenmesinde yapılan ödemeler öncelikle faize sayılabilir. Faiz ödemeleri tamamlandıktan sonra ana para ödemesi gerçekleşebilir. Dolayısı ile ödemelerin öncelikle faize sayılmasında hukuka aykırı bir durum yoktur. Ancak size, ana paranın düşük, faizin yüksek tutulduğu hususu hakkaniyete aykırı görünmüş. İlk bakışta doğrudur, yadırgatıcı bir durumdur ama bence yapmanız gereken ilk şey kredi sözleşmesi ekindeki geri ödeme planını incelemektir. Burada gerekli bilgiyi bulacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder