Tamer Heper Önce heyete başvurun
HABERİ PAYLAŞ

Önce heyete başvurun

Haberin Devamı

Kredi kartı yıllık üyelik aidatı ödemekten bıktım. Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvurduğumda, bunun çok iyi incelenmesi gerektiğini ama kendilerinin çok işleri olduğunu söylediler. Sözleşmenin yazı fontuna kadar incelenmesi gerekiyormuş. Dava açıldığında da kaybı halinde bir de masraf ödüyormuşuz. Bu nedenle korktum ve dava açmadım. Bana söylenen doğru mu? İ.Y.

Size söylenen doğru gibi ama doğru değil. Şimdi size bilmece gibi bir yanıt verdim biliyorum, bakın neden? Öncelikle tüketici hakları hakem heyetine başvuru ücretsizdir. Bu heyete başvurulduktan sonra da üç ay içinde başvuruya yanıt verilmesi gerekmektedir. Bu heyete başvurmadan mahkemeye gidilmeyecek haller vardır.

[[HAFTAYA]]

Bu parasal değerle ölçülür. 2013 yılında parasal değeri 1191.52 TL’nin altındaki ihtilaflarda önce Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvurmak gerekirdi, bu sınır 2014’te 1272.19 TL’ye çıkarıldı. Dolayısı ile bir kredi kartı yıllık ücreti bu rakamların üzerinde olamayacağına göre siz öncelikle bu heyete başvuracaksınız. Burada yapılacak inceleme diye size söylenen o yazıların fontunu inceleme işi sizi ilgilendirmiyor. Bu heyetlerden büyük çoğunlukla çıkan sonuç, bu paranın size iadesi şeklinde oluyor. İstisnai olarak aksi kararlar da var.

Demek ki buraya kadar bir riskiniz yok. Buradan çıkan karar sizin lehinize ise bu karar mahkeme kararı gibi ilam hükmünde kabul ediliyor ve bununla doğrudan icra dairesine başvurup paranızı istiyorsunuz. Yine büyük çoğunlukla icra takibinde (ve bazı hallerde icra takibine başvurma fırsatı verilmeden) para size iade olunuyor. Bakın buraya kadar da bir riskiniz yok. Şayet paranız size iade olunmazsa, bu defa banka Tüketici Mahkemesi’ne başvuruyor. Yine büyük çoğunlukla buradan da tüketici lehine karar çıkıyor. Ancak istisnaen tüketici aleyhine karar çıkarsa işte burada banka vekili için ücret ve mahkeme gideri ödemek durumunda kalıyorsunuz. Ancak bu kadar küçük ihtimali de küçük bir risk olarak kabul etmek lazım. İşte başlangıçta “doğru gibi ama doğru değil” cümlesini kullanmamın nedeni bu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder