Tamer Heper Önce icra takibi yapılacak
HABERİ PAYLAŞ

Önce icra takibi yapılacak

İki bankaya kredi kartı borcum var. Bunları muntazam ödüyorken işten çıkarıldım ve ödemelerim aksadı. Bir müddet sonra, yakın tarihte yeni bir işe girdim. Ücretlerim bankaya ödeniyor. Şimdi kart borcum nedeni ile bankaya yatan ücretime haciz veya bloke konulabilir mi? * Ş. Ç.

[[HAFTAYA]]

Bir kimsenin maaşına haciz konulabilmesi için önce bir icra takibine muhatap olması ve takibin kesinleşmesi lazım. Bu durumda icra müdürlüğü haciz kararı verir ve haciz bunun üzerine tatbik olunur. Mal varlığı haczinde borç miktarı kadar mal veya para haczedilir ancak maaş haczinde tatbikat, dörtte bir maaşın haczi şeklindedir. Dolayısı ile sizin maaşınıza haciz konulabilmesi için önce aleyhinize bir icra takibinin başlamış ve kesinleşmiş olması gerekir. Henüz elinize bir ödeme emri gelmedi ise bankaya yatan paranıza haciz tatbik edilmez.

Haberin Devamı

Ancak bazı bankalarda, kredi borcu olanların borcu için hesabına bloke koyduklarına tanık oluyorum. Bunda kabul edilebilir bir durum yok. Hatta bazı hallerde haczedilemeyen emekli maaşının dahi bloke edildiğine tanık oluyorum. Bu bloke konusunda irtibata geçilen ilgili banka şu yanıtı veriyor: “Emekli maaşı, borçlunun kişisel hesabına yatırılıyor.

Bu hesap kişisel hesap olduğundan artık emekli maaşı olmaktan çıkmış, kişisel hesap olarak muhtelif girdilerle birleşmiştir. Dolayısı ile kişiselleşmiş hesaba bloke koymakta engel yoktur.” Bu yolla milletin haczedilemez emekli maaşı dahi bloke edilmektedir. Bunun için yasal yollara başvurmak gerekir ancak özellikle emekli sınıfından yaşlı kimseler yasal yollara başvurmaktan çekindiği için bu bloke sürmekte ve mağdur olmaktadırlar.

Sizin olayınızda bunlar yaşanabilir ancak haciz için mutlaka önce size bir ödeme emrinin tebliği şarttır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder