Esra Karayel Önemli destek 80 binde
HABERİ PAYLAŞ

Önemli destek 80 binde

Haberin Devamı

Piyasalarda yeni rekorlar kıran dolar/TL borsada endekste sert satışlara neden olmaya devam etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Piyasalar yeni rekorlar kıran dolar kurunun olumsuz etkisinde bir hafta geçirdi. Amerika’da açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesi sonrası endeks düşüşe geçti. Dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.64’ü test etti. Gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsalara paralel endekste de sert düşüş oldu.

Siyasi tansiyon kuru etkiliyor

Yurtiçinde Merkez Bankası ve siyasi taraf üzerinde faiz tartışmaları da doların yükselmesinde etkili oluyor. Endeks bu gelişmelerle haftayı 80 bin 310’dan kapattı. Amerika’da açıklanan veriler sonrasında Fed’in (Amerika Merkez Bankası) 2006’dan bu yana ilk defa faiz artırması ihtimalinin artması, doları yükseltti. Dolar/TL, Cuma 2.63’ten kapattı. Enflasyon Raporu Sunumu’nda, 2015 enflasyon beklentilerinin korunması ve faiz indirimlerinin devam edebileceğine dair söylemin sürmesi ile faizde gerileme oldu.

Faiz cephesi tedirgin

Tahvil ve bono piyasasında satıcılı hava hakimdi. İki yıl vadeli gösterge tahvilde faizler yüzde 8.75’ten kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Borsa ve faizin yönünde doların seyri ile birlikte Merkez’den gelecek açıklamalar etkili olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda bu hafta gözler doların seyrinde olacak. Dolar/TL’nin seyri sadece hisse veya tahvil piyasası yatırımcılarının değil artık neredeyse tüm ülkenin ana konusu oldu. Merkez Bankası’ndan dolaylı müdahale (faiz yoluyla) gelene kadar belirsizliğin sürmesi muhtemel gözüküyor. Yatırımcılar panik hareketlerden kaçınmalı.

Önemli destek 80 bin seviyesi

Borsa İstanbul’da teknik olarak önemli destek seviyesi 80 bin olarak gözüküyor. Bu seviye aşağı yönlü kırıldığında ikinci önemli destek 79 bin 500 olarak bulunuyor. Para piyasalarında bir yandan doların seyri öte yandan yurtiçinde açıklanacak veriler takip edilecek. Sanayi üretimi ve cari açık önemli konu başlıkları. Bununla birlikte Merkez Bankası beklenti anketi de takip edilecek diğer önemli konu başlıkları arasında yer alıyor.

Satıcılı seyir devam edebilir

Tahvil ve bonoda bir süredir devam eden satıcılı seyir sürebilir. İki yıl vadeli gösterge tahvilde önemli direnç yüzde 8.84 seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL’de ise 2.64 direnç seviyesi önemli gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YaNITLAYALIM

Birleşme kararı aldı

Soru: Tat Gıda’da son gelişmeler nedir? Pınar Et’te temettü dağıtım kararı var mı? Recep ALTUN/İstanbul Cevap: Tat Gıda Moova ile devralma yoluyla birleşme kararı aldı. Şirket, Moova’nın yüzde 100 paylarını Temmuz 2014’te Söktaş Tekstil’den 32 milyon TL’ye satın almıştı. Finansallarında tam konsolide edilen Moova’nın devralma yoluyla birleşmesi finansallar üzerinde herhangi bir farklılık yaratmayacak. Pınar Et yüzde 49 nakit dağıtım oranı ile 21.4 milyon TL nakit temettü dağıtım kararı aldı. Tutarın temettü verimi yüzde 5.4’e karşılık geliyor.

Performanslar iyi

Soru: Koç Holding ve BİM’de net kârlar ne geldi? Mert TEKİN/İstanbul Cevap: Koç Holding yılın son çeyreğinde 597 milyon TL konsolide net kâr açıkladı. Enerji ve otomotiv segmentinde kârlılık yukarı yönde performans gösterdi. Holding 2014 kârından 500 milyon TL (hisse basına 0.2 TL) temettü dağıtmak için genel kurulu teklifte bulunacağını da açıkladı. BİM ise dördüncü çeyrekte 82 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan rakam önceki yılın aynı döneminin yüzde 22 altında gerçekleşti. 2014 dördüncü çeyrek satışları beklentilere paralel oldu. Operasyonel kârlılıktaki düşüşün en önemli nedeninin hızlı mağaza açılışları nedeniyle yükselen operasyonel giderler ve artan asgari ücretten kaynaklandığı görülüyor. Ayrıca bu çeyrekte yazılan 3.9 milyon TL ertelenmiş vergi gideri de net kârı olumsuz etkiledi.

Orta vade için yön yukarı gözüküyor


Soru
: Emlak Gayrimenkul hissem var. Şirketin net kârını öğrenmek istiyorum. Teknik olarak hissede yön nedir? Yalçın GÜRKAN/İstanbul Cevap: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2014 yılının son çeyreğinde 226 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin net kârı 220 milyon TL’lik piyasa beklentisine paralel geldi. Şirketin dördüncü çeyrekte Evora Istanbul, Saphan, Sultanbeyli ve Batışehir projelerinden teslimatları gerçekleştirmesi olumlu etki yaptı. Orta vade için hissede teknik olarak yön yukarı gözüküyor. Hissenizi piyasaların genel durumu ile takip etmenizi tavsiye ederim.

Pay satışı için yetkilendirdi


Soru: Anadolu Cam’ı takip ediyorum. Şirketin portföyündeki Soda Sanayi ile ilgili gelişmeleri aktarır mısınız? Kadri DURU/İstanbul Cevap: Anadolu Cam, portföyünde bulunan satışa hazır Soda Sanayi paylarının bir kısmının satışı için yurtiçi ve yurtdışı nitelikli yatırımcılar ile görüşmeler başlatmak üzere İş Yatırım’ı yetkilendirdi.

Toplantılar Mart’ta yapılacak


Soru: Turkcell’in genel kurul toplantıları ne zaman yapılacak? Hüseyin CAN/İstanbul Cevap: Turkcell'in son 5 yıllık Olağan Genel Kurul toplantıları 26 Mart’ta yapılacak. Turkcell'den KAP'a yapılan açıklamaya göre; yönetim kurulu 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yılları olağan genel kurul toplantısının, ekteki gündemde yer alan konuları görüşmek üzere, 26 Mart 2015’te yapılmasına karar verildi.

Genel kurula sunacak


Soru: Bizim Toptan ve Alkim Alkali hisselerim var. Temettü dağıtacağına dair haberler duydum. Bu konuda gelişmeler nedir? Can PINAR/İstanbul Cevap: Bizim Toptan Yönetim Kurulu, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek genel kurulda onaylanmak üzere 2014 kârından 2 milyon TL temettü dağıtımını teklif etmeye karar verdi. Teklif edilen tutar hisse başına 0.05 TL’ye ve yüzde 0.3 oranında bir temettü verimine denk geliyor. Alkim Alkali Kimya, 26 Mart 2015’te gerçekleştirilecek genel kurulda 15.2 milyon TL nakit temettü dağıtımı önerecek. Tutara göre temettü verimi yüzde 4.4’e karşılık geliyor.

Satış hacmi artış gösterdi


Soru: Anadolu Efes hissem var. Şirketin satış gelirleri hakkında bilgi istiyorum. Mehmet ATEŞ/İstanbul Cevap: Anadolu Efes, 2014’te konsolide satış hacmi yüzde 3.5 artış gösterdi. Konsolide net satış gelirleri de yıllık bazda yüzde 9.6 artarak 10 milyon 79 bin TL oldu. Şirket 1 TL nominal değerli pay için brüt 0.4600 TL, net 0.3910 TL nakit kâr payı dağıtılmasına karar verdi.

Bağlı ortaklığı ihaleyi kazandı

Soru: “Netaş ihale kazandı” diye duydum. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Cihan PINAR/İstanbul Cevap: Netaş, bağlı ortaklığı Probil Bilgi İşlem, Eğitimde Fatih Projesi 2. Faz Yerel Alan Ağ Kurulum İşi İhalesi’nde, 249 milyon 939 bin 377 TL bedelle en iyi teklifi verdi ve ihaleyi kazandı. Projenin on bir ayda tamamlanması planlanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder