Tamer Heper Onlara var bana yok!
HABERİ PAYLAŞ

Onlara var bana yok!

Yazlık bir bölgede daire satın aldım. Binada 16 bağımsız bölüm var. Bunların bir kısmı iskan izni almış, kat mülkiyetine geçmiş, bir kısmı almamış. Benimkinde yokmuş. Ancak iskan izni alanlar ortak mahalli daireye çevirmiş hatta kiraya vermişler. Şimdi burası eski hale, projedeki duruma gelmeden bana iskan verilmeyecekmiş. Bunun için bir ceza gelmiş, eski hale gelmesi için de 7000 TL kadar bir para gerekiyormuş, bunu iskan izni alan daireler ödemek istemiyor. Buna hakları var mı? T.Ç.

Ya sizin binada birtakım yanlışlıklar var ve bu yanlışlıklar ortak mahallerin meskene çevrilmesi ile sınırlı değil veya size kasten yanlış bilgi veriliyor. Önce bunun nedenini açıklayayım sonra da gerçeği nasıl öğreneceğiz ona bakarız. Bir anayapı içinde birkaç daireye iskan izni verilip kat mülkiyetine geçilmesi birkaç tanesine iskan izni alınmayıp kat mülkiyetine geçilmemesi mümkün değil.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Anayapı bir bütündür. Ya anayapıya iskan izni verilir veya verilmez. Keza kat mülkiyetine ya bir bütün halinde geçilir veya bir bütün halinde geçilmez. Aynı anayapı içinde bana iskan var sana yok diye bir şey olmaz. Dolayısı ile komşularınızın var da sizin yok denildi mi bunda bir terslik var. Önce bakmanızı öneririm elinizde tapu var mı? Elinizdeki tapu senedine bakın bakalım. Malik hanesinin üzerinde bir yerlerde üç adet küçük kutucuk var. Bunların üzerlerinde tek tek, kat irtifakı, kat mülkiyeti, devre mülk yazar. Bu kutucuklardan hangisinin içinde (x) işareti var. Şayet kat mülkiyeti kutucuğunda çarpı işareti varsa sizin binada kat mülkiyeti kurulmuş sizin tapunuz kat mülkiyeti tapusu. Kat irtifakı kutucuğunda çarpı işareti varsa sizin binada hiç kimsede kat mülkiyet tapusu yok. Şimdilik kat irtifakı kurulmuş. Şayet kat irtifakı durumunda ise bu halde binanız iskan izni alamaz kat mülkiyetine geçemez. Bunun çözümü projeye aykırılığın yıkılarak giderilmesidir. Bunun için dava açabilirsiniz, dava sonucu yıkılmasına ve eski hale getirilmesine karar verilir ve yaptığınız masrafı da bağımsız bölüm maliklerinden arsa payları oranında alırsınız. Biraz uzun sürer ama neticede olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder