Tamer Heper Ortada bir haksızlık var
HABERİ PAYLAŞ

Ortada bir haksızlık var

Haberin Devamı

2001 yılında bir zemin daire satın aldım. Benim dairem 2 oda bir salon ama diğer daireler üç oda bir salon. Bulunduğu katta bina girişi yok. Ama plan tadilatı yapıp bodrum girişi benim kata almışlar bu nedenle bir odam eksik. Benim dairenin tapuda payı 50 metrekare diğerlerinin de böyle. Bunun için benden herkes kadar masraf istiyorlar. Bence bu adaletsiz oluyor. Bunu nasıl adil hale getirtirim? H.İ.

Şimdi size anlatacaklarım biraz uzun olabilir ama ben mümkün olduğu kadar özetlemeye çalışayım. Bir kere öncelikle ana kapı girişinin plan tadilatı yapılarak mı üst kata alındığını yoksa keyfi, plan dışı mı alındığını bilmenizde yarar var. Şayet proje tasdiki şeklinde yapıldı ise bu halde talebiniz farklı olacak, keyfi yapıldı ise talebiniz farklı olacak. Sonra tapuda görülen o 50 rakamı sizin metrekareniz değil, kat mülkiyetine tabi binalarda bağımsız bölümlerin metrekaresi yazmaz. Anayapının tüm alanının metrekaresi yazar.

[[HAFTAYA]]

Daire için arsa payı yazar. Sizinki de arsa payıdır. Şimdi geleyim çözüme: Şayet proje değişikliği bir tadilat projesi ile yapılmış ve buna uyularak kapı girişi üst kata alınmış ise o halde sizin daire küçüldüğünden, rayiç satış değeri de düşeceği için diğer dairelerden daha az arsa payına sahip olacaktır ve bu halde de arsa yapına bağlı olarak daha az gider ödeyeceksiniz. Bunun için sulh hukuk mahkemesinde arsa paylarının yeniden tanzimi talebi ile dava açacaksınız ve tüm dairelerin arsa payı rayiç değerleri ile orantılı hale getirilecek ve sizinki azalacak. Yok değişiklik tasdikli projeye göre değil de keyfi yapıldı ise bu halde projeye uygun eski hale getirme davası açacaksınız ve sizin daire genişleyecek, üç oda bir salon olacak, giriş de alt kata alınacak. Ancak bunlar için dava açmanız gerekiyor. Aidat konusu da arsa payınız ya düşecek bu halde daha az masraf ödeyeceksiniz veya daireniz büyüyecek o zaman herkesle birlikte aynı masrafı ödeyeceksiniz. Bugün için ortada haksız bir durum var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder