Tamer Heper Ortak alan size ait
HABERİ PAYLAŞ

Ortak alan size ait

Binamızın altı garaj. Bu garajı müteahhit birilerine kiraya vermiş ve müteahhit kat maliklerinden de garajı kullanmayacaklarına dair yazı almış. Ben bu yerde ikinci el olarak daire satın aldım. Ben bu garajı kullanmak istiyorum, buna imkan var mı? ? C.C.

[[HAFTAYA]]

Binanızın altındaki garajın statüsünü bilmek lazım. İki ihtimal var. Birincisi; bina yapılırken binanın altında bağımsız bölüm olarak, işyeri statüsünde bir garaj inşa olunmuştur, bu yer birilerine satılmış ve garaj olarak kullanılmaktadır. Bu halde işyeri sahibi park eden araçtan ücret alacaktır. İkinci ihtimal. Bu yer ortak mahaldir. Ortak mahaller bağımsız bölüm değildir, arsa payı yoktur, satışa konu olmaz, bir kişiye maledilemez. Sizin olayda ihtimal olarak kuvvetli olan budur. Birinci saydığım ihtimal çok küçük bir ihtimaldir. Bu halde de bu yeri bağımsız bölüm malikleri kullanacaktır.

Haberin Devamı

Müteahhidin kendi adına almış bulunduğu ‘kullanmayacağım’ beyanının sizin apartman içindeki sisteminize pek etkili olmayabilecektir. Özellikle de sizin böyle bir beyanınız olmadığına göre sizi hiç bağlamaz. Bir binanın ortak mahalli birileri tarafından işgal ediliyor ise bu müdahalenin meni mahkemeden talep olunabilir. Dolayısı ile ortak mahalliniz şu anda işgal halindedir. Siz dava açarak müdahalenin menini istediğinizde belki garajı işleten bu yeri satın aldığını veya (yapılan açıklamaya göre) kiraladığını ileri sürecektir. Ancak bu husus bir hukuki problem haline gelecek ise bu problem müteahhit ile garajı işleten arasındadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder