Tamer Heper Ortaklığın şartları var
HABERİ PAYLAŞ

Ortaklığın şartları var

Haberin Devamı

Kooperatiften daire aldım. Tapu işlemlerini yaptık, tapumu aldım eve yerleştim. Sonra kooperatif genel kurul yapmış, aylık bir aidat belirlemiş, bunu benden de istiyorlar. Ben kooperatif üyesi olmadığımı söyledimse de bana “Madem ki kooperatiften daire aldın o halde üyesin, bu parayı ödeyeceksin” dediler. Ben hem site aidatı hem de kooperatif aidatı ödemek zorunda mıyım? Kooperatife nasıl üye olunur, bilgi verir misiniz? Ö.T.

İ
sterseniz sondan başlayayım. Bir kooperatife nasıl üye olunur? Bir kooperatife zorla üye olunmaz. Önce kooperatiften talepte bulunulur, kooperatif yönetim kurulu talebi değerlendirir, kabul kararı verilir. Bu karar, karar defterine yazılır. Ondan sonra ortaklar defterine bu kişi ortak olarak kaydedilir. Hatta bunun devamı da vardır ama pek uygulanmaz. Ortaklığa kabul edilerek ortaklar defterine yazılan ortağa bir ortaklık senedi verilir. Kooperatife ortalık böyle olur. Öyle sokaktan geçene, “Sen farkında değilsin ama bize üye oldun” denilmez.

[[HAFTAYA]]

Sizin durumunuza gelince: Ortaklık talebiniz yok, ortak kayıt defterine kaydınız yapılamaz, zorla da ortak olunmaz. Bir kooperatif malvarlığını satabilir. Malvarlığını satması için mutlaka üye kaydetmesi de gerekmez. Siz alıcı olmuşsunuz, kooperatife ait bir daireyi satın almışsınız, ortak olmak sureti ile kooperatif ortakları arasına katılmamışsınız, dolayısı ile siz kooperatif ortağı değilsiniz. Satın almakla kooperatif ortağı olmanın bir yolu var, o da, daireler ferdileşmeden, herhangi bir kooperatif ortağından, ortaklığın devralınması halidir. Bu durumda ortaklık el değiştirir, yeni ortak kurada eski ortağa çıkan dairenin tahsisini de devralmış olur. Bu ortaklığın devridir, kooperatif ortağı olma zorunluluğunu beraberinde getirir. Sizinki ise alışveriştir, ortaklığı beraberinde getirmez. Sizden de kooperatif aidatı istenmez. Nitekim kooperatif genel kuruluna çağırılmayışınız, sizin ortak olmadığınızın bir başka göstergesidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder