Tamer Heper Ortaklık satış sureti ile giderilecek
HABERİ PAYLAŞ

Ortaklık satış sureti ile giderilecek

378 metrekare bir arsanın 163 metrekaresi benim, 145 metrekaresi başka birinin, 70 metrekaresi bir üçüncü kişinin. Ben kendime düşen 163 metrekareye ev yaptım iskanını aldım. Diğer ortaklar, ortaklığın giderilmesi davası aç. Belediye ifraz etmedi, mahkeme satılmasına karar verdi. Buna karşı ne yapabilirim? E. K.

Okuyucumun anlattığı olayda bence birkaç yanlış var: Birinci yanlış; bir gayrimenkulün ortakları arasında metrekare hesabı yapılmaz.


[[HAFTAYA]]

Ortaklık pay-hisse üzerine kuruludur. Olsa olsa söz konusu gayrimenkulün üzerinde okuyucumun 163/378 hissesi vardır. Veya bu oranı sağlayan bir başka yüzde oranı bulunabilir. Bu hisse gayrimenkulün her yerindedir ve bir ortağa 163 metrekareyi çevirip, “burası benim” deme hakkı vermez. Dolayısı ile hisse oranı olabilir ama metrekare olarak bölüp kullanma hakkı olmaz. Böyle bir yere de tek başına ruhsat alınmaz, proje tasdik edilmez. Dolayısı ile okuyucumun bu noktalarda bir yanlışı var. Bunları bir kere daha gözden geçirsin. Sonra belediye imar müdürlüğü bu yerleri bölmez. Bu yerlerin bölünüp yeniden parseller oluşturulması için tüm maliklerin talebi olmalı, kadastro müdürlüğü talebe göre ifraz yapıp yeni parseller oluşturmalıdır. Ancak her arazi de ifraza tabi olmayabilir. Bu husus ortaklığın giderilmesi davasında da göz önüne alınır ve bölünemeyen gayrimenkullerin ortaklığı satışı sureti ile yerine getirilir. Okuyucumun olayı son noktaya gelmiştir, mahkeme kararını temyizden başka yapılabilecek bir işlem yoktur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder