Tamer Heper Oturmasanız da sorumlusunuz
HABERİ PAYLAŞ

Oturmasanız da sorumlusunuz

Bir dairem var yaklaşık on yıldır kiracı oturuyor. Bir ay önce kiracı çıktı ve ben kendi daireme geçtim. Kendi daireme geçince gördüm ki kapıcı SGK’ya bildirilmeden

[[HAFTAYA]]

çalıştırılıyormuş.

Şimdi kapıcıyı çıkarmak istiyoruz ama bu durumu bize tehdit olarak kullanıyor. Kapıcının SSK’sız (SGK) çalıştırılmış olması nedeni ile ve işten çıkarılmış olması nedeni ile doğabilecek tazminat veya cezalardan benim sorumluluğum olur mu? Ö.K.

Kat mülkiyeti sistemine dahil binalarda kapıcı işçi, bağımsız bölüm malikleri işverendir. Bir işyerinde işverenin sorumlulukları ne ise kat mülkiyetine tabi binalarda bağımsız bölüm maliklerinin sorumlulukları da işyerinin işvereni ile aynıdır.

Haberin Devamı

Dolayısı ile çalışan işçinin SGK’lı olması şarttır. Bu şart yerine getirilmediği takdirde ortaya çıkacak prim borcu ve cezaları yönünden sorumlu işverendir yani bağımsız bölüm malikleridir. Bu sorumluluk kendi aralarında arsa payları oranında paylaşılır. Bunun için binada oturmak veya oturmamak fark etmez.

Binada oturanlar da oturmayanlar da ‘malik’ yani ‘işveren’ oldukları için sorumludurlar. Dolayısı ile SSK (SGK) tarafından tatbik edilecek her türlü prim borcu veya cezadan sorumlusunuz. Ayrıca SSK’ya bildirilmiş olsun veya olmasın çalışan işçinin işine yasada açıklanan nedenler dışında son verilmesi halinde kıdem tazminatı borcunuz olacaktır. Kıdem tazminatı ödenmesi SSK’ya tabi olma şartına bağlı değildir.

Yasal neden olmadan bir işçinin işine son verirseniz şartları var ise ihbar tazminatını ve çalıştığı süre ile orantılı kıdem tazminatını hakeder. Bunu da yine binada bağımsız bölüm maliki olanlar öder. Dolayısı ile kapıcınızın işine yasada gösterilen haklı nedenler olmadan son verirseniz yukarıda saydığım tazminatlara da katılacaksınız. Dairenizin uzun zamandır kirada olması bu durumu değiştirmeyecektir. Kıdem tazminatı konusunda durumu değiştirecek tek husus kapıcının işine haklı nedenlerle son verilme durumudur. Bu halde kıdem tazminatı ödenmeyecektir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder