Tamer Heper Özel bir durum var
HABERİ PAYLAŞ

Özel bir durum var

Evimiz beş kişilik aile fertlerinin üzerine kayıtlı. Anne-baba ve üç kız kardeş. Şimdi anne ve babamızın hissesini en küçük kız kardeşe devretmek istiyoruz. Bunu satış yolu ile mi yapabiliriz yoksa bağış yolu ile mi? N.A.

Gayrimenkullerin veya bir kısım hisselerin devri tapu dairesinde satış sureti ile de bağış sureti ile de yapılabilir. Satış sureti ile yapıldığında satış değeri üzerinden alıcı ve satıcının herbiri için harç ödenir.

Bağış yolu ile yapıldığında ise bağışı alan için harç ödenir ama bir de İntikal Vergisi ödenir. Bu da üç yılda ve altı taksitte ödenir ve oranları gayrimenkulün değeri ile orantılı olarak değişir.

Haberin Devamı

Gayrimenkulün değerine göre bu masraf karşılandıktan sonra hisse devrinde bir mani olmaz. Ancak, özel bir durum olabilir. Sorunun içinde göçmen evleri gibi bir tanımlama var.

Bazı tarihlerde belli mevkilerde göçmenlere gayrimenkul tahsisi için kanunlar çıkarılmıştı. Bu kanunlara göre göçmenlere arazi verildi. Çıkarılan kanunlarda da, arazilerin devrini engellemek için süreler koyuldu.

Bu süreler geçmeden gayrimenkule sahip olan göçmenler bu gayrimenkulü satamaz hatta satış vaadi sözleşmesi yapamaz gibi hükümler getirildi. Bu tahsis bir tek defa yapılmadı muhtelif tarihlerde yapıldı.

Şimdi sizinki bu gibi bir yasa çerçevesinde göçmen olarak tahsis edildi ise tahsise dayanak olan yasayı incelemek lazım. Vakıa bu tahsisler öyle çok yakın zamanlarda yapılmış değil, çoğunun üzerinden sınırlama kalktı ama ben ihtiyaten hatırlatmakta yarar gördüm

Sıradaki haber yükleniyor...
holder