Tamer Heper Paranızı geri alabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Paranızı geri alabilirsiniz

Haberin Devamı

Bir inşaat şirketinden daire satın aldım. Bina inşasına başlandı ben de borcumu taksitlerle ödedim. İki yılın sonunda dairemi alacaktım ama daire teslim olunmadı. Üçüncü yılın sonunda sözleşmeden vazgeçtim. Benim vazgeçmemin ardından belediye gelip inşaatı yıkmış. Benim param müteahhitte kaldı. Bunu alabilir miyim? S.E.

Sizin daire aldım dediğiniz olay bildiğimiz anlamda parayı verip, gidip tapudan daire almak anlamına gelmiyor. Sizinki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi. Yani parayı ödemeye başlayacaksınız, müteahhit de inşaatı yapacak ve size taahhüt ettiği tarihte daireyi teslim ile tapudan devrini yapacak. Yani iki tarafa borç yükleyen bir anlaşma.

[[HAFTAYA]]

Müteahhidin borcu inşaatı yapmak, sizin borcunuz parayı ödemek. Siz borcunuzu ödemişsiniz dolayısı ile müteahhidin de borcunu ödemesini istemek en doğal hakkınız. Teslim tarihi geldiği halde dairenin teslim olunmaması bir yana şimdi ortaya bir fiili imkansızlık da çıkmış. Yani müteahhit artık istese de size daire teslim edemeyecek, çünkü belediye gelmiş yıkmış.

Elbette bu durumda müteahhitten paranızı geri istemek kadar tabii bir şey olamaz. Öyle görüyorum ki zaten sözleşmeyi feshettiğinizi bildirmişsiniz. Paranızı geri almak için isterseniz önce bir icra takibi yapıp paranızı ve ticari faizini geri isteyebilirsiniz.

Buna bir itiraz olursa bu defa inkar tazminatı dediğimiz yüzde 20 fazlası ile tahsili talebi ile dava açacaksınız. Ancak öncelikle icra takibine başvurma mecburiyeti yok, doğrudan doğruya da dava açabilirsiniz. Yeter ki elinizde ödemeye dair makbuzlarınız bulunsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder