Hakan Çelik Petrol fiyatları ne kadar düşer?
HABERİ PAYLAŞ

Petrol fiyatları ne kadar düşer?

Haberin Devamı

Hepimizi ilgilendiren bir soru. Hayatımıza dair neredeyse her şeyin değeri petrol fiyatlarıyla belirleniyor. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en önemli finans kuruluşlarından Morgan Stanley fiyatların 40 dolarlara kadar ineceği yönünde bir yorum yayınladı. Peki gerçekten bu kadar düşer mi? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la bu konuyu da konuştuk.

Yıldız’a göre 2015’te fiyatlar 70-80 dolar bandında seyredecek. Aslında buralarda kalması bile iyi. Türkiye’nin enerji faturasında şimdiden milyarlarca dolarlık tasarruf edildi. Bütçemizi doğrudan etkileyen bir başka konu; doğalgaz fiyatları. Türkiye bu alanda büyük oranda Rusya’ya bağlı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde fiyatların geri çekilmesi konusu gündeme geldi.

[[HAFTAYA]]

Pazarlıklar hala devam ediyor. Ruslar yüzde 6’lık indirim verebileceğini söyledi, biz daha fazla indirim için bastırıyoruz. Büyük ihtimalle yılbaşına kadar sonuç alınacak. Fakat Bakan Taner Yıldız, Ruslar ile anlaşma sağlansa dahi bunun doğrudan tüketiciye yansımayabileceğini söylüyor. Sebebi de BOTAŞ’ın zararı. Hazinenin üzerinde böyle bir yük varken doğalgaz fiyatlarında iyileşme ihtimali yüksek değil.

Petrol konusu açılmışken ilginç bir bilgi paylaşayım. Ülkemiz, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) aracılığıyla dünyanın farklı ülkelerinde petrol arıyor. Bu ülkeler arasında Latin Amerika’daki Kolombiya bile var. Ancak en önemli arama faaliyeti Irak’ın kuzeyinde Kürt bölgesinde 6 farklı noktada gerçekleştiriliyor. Kürt tarafıyla yapılan sözleşmeler uyarınca TPAO’nun bulacağı petrol Türkiye’nin olacak.

Bakan Yıldız enerji alanındaki bu işbirliğinin barışa önemli katkı sağlayacağını, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki çatışma havasının artık tarih olduğunu anlattı. Ermenistan ve İsrail ile siyasi ilişkiler oldukça düşük seviyede. ‘Buna rağmen enerji alanında ekonomik aktivite sağlanabilir mi?’ diye sordum. Bakan Yıldız, Ankara’nın iki ülkeden de bazı adımlar beklediğini, aksi halde bu alanda yol alınmasını güç gördüğünü ifade etti.

Diğer taraftan Azerbaycan ile enerji işbirliği son sürat devam ediyor. TANAP adı verilen proje ile Türkiye’nin coğrafyası daha da önemli hale gelecek. Bu sayede Azerbaycan’dan gelecek iki doğalgaz hattımız oluyor (İlk hat Bakü-Tiflis- Erzurum arasında). 2017-2018 gibi devreye girecek projenin ortağı durumundayız. Bakan Taner Yıldız kömür madenlerinin geleceği konusunda da çok önemli bir bilgi paylaştı. Yaşanan facianın yaraları sarıldıktan sonra “Soma Eynez’deki maden acaba yeniden açılabilir mi?” diye bir umut vardı. Ancak Eynez’in faaliyetlerini durdurma ihtimali güçlenmiş. Burada muhtemelen bir daha kömür üretimi yapılmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder