Tamer Heper Planlar değişir
HABERİ PAYLAŞ

Planlar değişir

10 katlı bir binada oturuyorum. Binamızda herkesin tapusu var. Acaba belediye bu bina için imar durumunda üç kata indirebilir mi? R.K.

Binalar belediye tarafından hazırlanan imar planları çerçevesinde yapılır, tabii medeni ülkelerde. Bu planlar muhteliftir. Biri kırsal kesimin şehir hayatına çevrilmesi planı, diğeri meskenlerin, iş alanlarının, yeşil alanların gösterildiği planlar, bir diğeri ise semt semt bina alanlarının ve bina yüksekliklerinin belirlediği planlardır. Bunlara tabi olarak inşaatlar yapılır. Bunlara aykırı inşaat daha yapılma aşamasında durdurulur, uygun olmayanlar yıkılır. Bu da medeni ülkelerde. Öncesinde inşaat yapacaklar binaları için proje çizdirirler, belediyeler bu projeleri yaptıkları planlara uygun ise tasdik ederler, uygun değil ise tasdik etmezler. Bazen varolan planlarda değişiklik yapılır.

Haberin Devamı

Bu değişiklikler binaların kat yüksekliğini artırdığı gibi azaltabilir de. Ancak plan değişikliği ile kat yüksekliği azaltılan bölgelerdeki binaların fazla katı yıkılmaz. Bu hali ile kullanılır ama bir gün binanın yıkılıp yenisi yapılmak istenildiğinde size on kat için izin vermezler binanız üç kat olarak yapılır. Tabi bu da kat malikleri arasında kocaman bir ihtilafa neden olur. Övünmek gibi olmasın ama bizdeki mevzuat öyle problem halletmeye yönelik değil problem yaratmaya yönelik olduğundan ya binanızı eskimiş harabe olarak kullanmaya mecbur kalırsınız veya büyük problemleri yaşamaya razı olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder