Ekrem Sarısu Primleri tavandan ödemek emekli aylığını artırır
HABERİ PAYLAŞ

Primleri tavandan ödemek emekli aylığını artırır

Haberin Devamı

Soru: 1971 doğumluyum. 1 Mart 1994’te SSK’lı oldum. 7426 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Primimi tavandan ödesem emekli maaşıma tesiri olur mu? Tülay ÖZŞEKER Cevap: 20 yıl sigorta, 5675 gün prim ve 50 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 2021’de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Emekli olacağınız tarihe kadar primlerinizi tavandan ödemeniz halinde, emekli aylığınız yükselir. Asgari ücret üstünden prim ödemeniz halinde, emekli aylığınız az da olsa düşer. Yaş dışındaki şartları sağladığınızdan işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılma hakkınız bulunuyor. Tazminat alıp ayrıldıktan sonra tekrar çalışmanızda da bir sakınca yok.

[[HAFTAYA]]

52 yaşınızı doldurmalısınız

Soru: 2 Mart 1970 doğumluyum. 7 Mart 1988’de SSK’lı oldum. 613 gün primim var. 18 ay askerliğimi aldım. 10 Ocak 1994’ten beri de devlet memuruyum. Ne zaman emekli olurum? Aydın DEVECİ Cevap: 25 yıl fiili hizmet süresi ve 52 yaş şartına tabisiniz. 2 Kasım 2015’e kadar çalışarak hizmet sürenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla 2 Mart 2022’de emekli olursunuz.

Polis memurları 55 yaşında zorunlu olarak emekliye sevkedilir

Soru: 13 Haziran 1983 doğumluyum. Aralık 2004 ile Aralık 2005 arası 12 ay yedek subay olarak askerlik yaptım. 17 Temmuz 2007’de polis memuru olarak göreve başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Mesut ÇAVUŞ Cevap: Emekli Sandığı’ndan emeklilik için 25 yıl fiili hizmet ve 60 yaş şartına tabisiniz. Mesleğinizden dolayı hak kazanacağınız yıpranma olarak bilinen fiili hizmet zammı sürenizin üç yılı geçmemek üzere yarısı, emeklilik yaşınızdan düşülecek ve emeklilik yaşınız 57 olacaktır. Ancak polis memurlarının zorunlu emeklilik yaş haddi 55 olduğundan, aynı unvanda çalışmaya devam ettiğinizi varsayarsak, 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte zorunlu olarak emekliye sevk edileceksiniz ve emekli aylığınız bağlanacak.

Düzenli ödenen primler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır


Soru: 13 Mart 1982 doğumluyum. 1 Haziran 2003’te sigortalı oldum. Kıdem tazminatımı alabilmek için ne kadar daha çalışmam gerektiğini öğrenmek istiyorum. Aynı zamanda maaş ve sürekli her ay ödenen primlerim var. Kıdem tazminatım primlerimi de kapsayacak mı? Yoksa brüt maaş üzerinden mi hesaplanacak? Şükriye BAYINDIR Cevap: Kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilmek için priminizi 7000 güne tamamlamanız gerekiyor. Düzenli olarak ödenen primler, kıdem tazminatı hesabında ücretinize ilave edilerek dikkate alınacaktır.

Kısmi süreli çalışan tam süreli çalışan gibi izin kullanır


Soru: Haftaiçi 5 gün, günde 4 saat, haftada toplam 20 saat çalışıyorum. Aylık 1000 lira maaşım var. Fazla mesai ücretim (haftada 20 saat üzeri çalışırsam) ve yıllık iznim nasıl hesaplanır? Erhan KÜÇÜKÜNAL Cevap: Sorunuzdan kısmi süreli olarak çalıştığınız anlaşılıyor. Buna göre; yıllık izninizi tam süreli çalışanlar gibi kullanacaksınız. Burada bir sorun yok. Fakat fazla çalışma yapmanız, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliğine göre yasak. Tam süreli çalışırsanız (haftalık 45 saat), haftalık 45 saati aşan çalışmalarınız fazla çalışma olarak değerlendirilir ve fazla çalışma ücreti alırsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder