Tamer Heper Proje ve tapu kayıtları gerekli
HABERİ PAYLAŞ

Proje ve tapu kayıtları gerekli

Haberin Devamı

2004 yılında iki daire satın aldım. Tapusu tek ama çatı piyesli daire yazıyor. Seneler sonra alt komşum bana ”Yedi yıldır senin emlak vergini ödüyorum dedi. Meğerse benim dairemin alt daire ile bağlantısı varmış. Şimdi bu durumda ben dairemi satmaya kalksam satamayacağım. Bu durumda ne yapayım? Haklarım nedir? B.G.

Okuyucumun anlattığı bana yabancı değil. Mesele gerçekte şöyle: Müteahhitler projede üst katları çatı piyesli daire olarak projelendiriyor. Çatı piyesli daire en üst katın üstünde bir de çatı arası ilave odaları var anlamına. Derken üst katı dubleks yapacakken dubleksin arasındaki merdiven çıkış boşluğunu kapatıp burayı iki daire haline getiriyor. Bir daire yerine iki daire haline gelmiş bu yeri altını birine üstünü birine satıyor. Yani bir daire iki kişiye satılıyor. Biri üstte oturuyor, diğeri altta.
[[HAFTAYA]]
Ancak bu daire projede tek bağımsız bölüm olarak görüldüğü için tapusu tek. Fakat iki kişiye de tapu vermek lazım. Bu halde bir bağımsız bölümü iki kişinin ortaklığı haline getiriyor, örneğin 10 numaralı bağımsız bölümü yarı hisse itibarıyla birine, diğerini de diğer yarı hisse itibarıyla ikinci kişiye satıyor. Yani aynı daire iki kişinin oluyor.

Çoğunlukla sade vatandaş tapuda ne yazdı bilmez. Elinde bir tapu var ya ona güvenir. Ancak karşısına bir bilen çıkınca işler karışır. Fakat müteahhit bundan da sıyırmasını bilir. Onun savunması şudur: ”Tapu kayıtları alenidir, tapuda gördün bilerek aldın.” Bu savunma da çoğunlukla tutar. Sizinki de öyle. Ancak alt kat komşunun size söylediği bir üçüncü daire varmış gibi algılanıyorsa da sizin bölünmüş dubleksin alt kattaki ortağı gibi gördüm. Bu durumda yapılabilecek çok fazla bir şey yok.

Ancak sizin dublekse bir başka müdahale daha varsa işte o zaman bunun çözümünü projeyi ve tapu kayıtlarını incelemeden söylemek yanlış olur, zira alışılmadık bir durumla karşı karşıyasınız demektir. Bunu tasdikli proje ve tapu kayıtlarını temin ile bir meslektaşımın kapısını çalarak çözeceksiniz demektir.

Her söze kanmayın
Mahkemede bakılmakta olan bir davam var. Şayet davayı kaybedersem eşime ait daireye haciz gelir mi? E. T.

Bu tür sorular çok sorulmaya başlandı. Bunun nedeni vatandaşın yanlış bilgilendirilmiş olması. O yanlış bilgi de şu. “Medeni Kanun değişti artık karı koca tüm malvarlığına ortak.” Şimdi herkes zannediyor ki mallara ortak isek birinin borcu için ortak olduğumuz mallara haciz gelir. Hayır bu bilgi baştan yanlış. Karı koca mallara ortak falan değil. herkes kendi malına sahip.

Sizin bir borcunuz doğacak ise alacaklı size ait malvarlığı bulacak ve bunu sizin malınızdan tahsil edecek. Günlük yaşantınızda da karı koca her biri kendi malına sahip olacak. Ortaklık sözünü ortaya çıkaran durum, boşanma zamanında, ölüm halinde veya bir başka mal rejimine geçiş tarihinde bir hesaplamayı gerektirdiği için ortaya atıldı ki bu yanlış bilgidir.

Yukarıda saydığım üç halin dışında herkes kendi malına sahiptir, kendi malından tasarruf eder, borç kendi borcudur. Konuları bilmeden akılları karıştıranlar var, her söze kanmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder