Tamer Heper Rapordaki hesap nasıl yapılmış?
HABERİ PAYLAŞ

Rapordaki hesap nasıl yapılmış?

Haberin Devamı

Bir hanımla evlenmek üzereyim. Hanımın eşi trafik kazasında ölmüş, o da dava açmış, davayı kazanmış, dosya Yargıtay’da. Bize dava bitmeden evlenmeyin davayı olumsuz etkilersiniz diyorlar. Bu böyle midir? Ü.Ç.

Olayınızı açıklamadan önce size bu aklı verenlerin aşağıda yazacaklarımı düşündüklerini tahmin ediyorum.. Eşi öldüğünde nişanlınızın birtakım hakları doğdu, bu haklarını kullandı ve dava açtı. Bu hakları maddi ve manevi tazminattı. Maddi tazminat iki bölümdü, biri ölüm nedeni ile yapılan masraflar, diğeri destekten yoksun kalma.
[[HAFTAYA]]

Doğmuş diğer hak ise manevi tazminattı. Sizin evliliğinizin manevi tazminat ile ilgisi yok. Zira bu tazminat nişanlınızın çektiği üzüntünün karşılığıdır. Sonra ölüm nedeni ile yapılan masraftır ki bu para nişanlınızın cebinden çıkmış paradır. Bu da tazmin edilmelidir. Bunun da evliliğinizle ilgisi yoktur. Geriye kaldı destekten yoksun kalma. Muhtemelen, nişanlınızın eşinin ölümü ile gelecekte yararlanacağı maddi gelirden yoksun kalacağı için bu desteğe eşit bir tazminat talep etti. Şimdi siz evlendiğinizde desteğe olan ihtiyaç da ortadan kalktığı için destekten yoksun kalma talebinin reddi söz konusu olur düşüncesi ile bu fikir ortaya atıldı. Ancak buna karar verebilmek için bu dosyaya konulan bilirkişi raporunda, nişanlınızın evlenme ihtimalinin gözönünde bulundurulup bulundurulmadığına bakmak lazım. Aktüerya hesabında bu husus da değerlendirilir ve destekten yoksun kalma tazminatı buna göre hesaplanır. Dolayısı ile evlenmek gibi önemli bir olayı, tahmini bir hususla ertelemek doğru olmayabilir. Bunun için dava dosyasındaki hesaplamada bu konuya ne şekilde yaklaşıldığına bakarak buna karar vermenizi önereceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder