Esra Karayel Sakin olan kazanır
HABERİ PAYLAŞ

Sakin olan kazanır

Piyasaların yönünde yurtdışında Çin ve Amerika yurtiçinde ise enflasyon ve terör olayları etkiliydi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalar haftaya Çin’de açıklanan ekonomik verilerin etkisiyle kayıplarla başladı. Avrupa Merkez Bankası tarafından varlık artırımlarının artırılacağı açıklamaları ise piyasalara moral verdi. Haftanın son işlem günü Amerika tarım dışı istihdam verisi piyasaları sarstı.

Enflasyon verisi izlendi

Yurtiçinde Ağustos ayı enflasyon verisi izlendi. Beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmesi moralleri bozdu. Ayrıca yaşanan terör olayları ve siyasi gelişmeler de olumsuz etkiledi. Borsa İstanbul haftayı 72 bin 950’den kapattı. Para piyasalarında da Amerika verileri etkiliydi. Yurtiçinde beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamları sonrası, başta uzun vadeli kıymetler olmak üzere tüm vadelerde sert bir satış yaşandı. 14 Haziran 2017 vadeli 2 yıllık gösterge tahvil artışla yüzde 11.18’den kapanış gerçekleştirdi.

Dolar tarihi zirvede

Yurtiçinde bir yandan terör olayları öte yandan Amerika verileri ile dolar güçlendi. Dolar/TL cuma gününü 3.08 seviyesini test ettikten sonran 3.00 seviyesinden kapanış yaptı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Piyasalarda tansiyonun yükseldiği bu ortamda sakin ve hızlı hareket eden yatırımcı kazanır


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda seçim sürecine yönelik endişeler hakim. Yaşanan terör olayları moral bozmaya devam ediyor. Yurtiçinde yükselen siyasi tansiyon ülke genelinde karamsarlığa yol açıyor. Bu ortamda sakin kalma ve hızlı hareket etme başarısını gösteren yatırımcı, her zaman olduğu gibi kazanmaya devam edecek.

İlk destek 73 bin 500


Borsa İstanbul’da endekste önemli destek seviyesi 72 bin 500’de bulunuyor. Bu seviyelere kadar geri çekilmeler olabilir. Kısa vade için yükselişler satış, sert düşüşler ise alım fırsatı. Para piyasalarında gözler yurtiçinde siyasi gelişmeler de olacak. Kurda yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda ilk etapta dolar/TL’de 3.10 seviyesi test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 5 günlük hareketli ortalama olan 2.95 seviyesine geri çekilme yaşanabilir.

Faizde harekete devam


Piyasada iki yıllık gösterge vadede faizler yüzde 10.38 ve 11.20 seviyeleri arasında hareket gerçekleştirebilir. Tahvil ve Türk lirasında yükselişleri satış fırsatı olarak kullanmaya devam ediyoruz.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Açıklama yapıldı

Soru: Sinpaş GYO Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yapmış. İçeriği nedir? Cemil ATASAN/İstanbul Cevap: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı basında çıkan yatırımcıların Sermaye Piyasası Kurulu’na şikayetleri yönünde haberlerle ilgili olarak KAP’a açıklamada bulundu. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamada, GYO’ların konut satışlarını konutları tamamlayıp müşterilere teslim ettikten sonra mali tablolara yansıtabildiğini, dolayısıyla gelirler ve brüt kar geçmiş yılların performansını yansıttığını ancak diger taraftan faaliyet giderleri harcandıkları gibi mali tablolara yansıttıklarını belirterek faaliyet giderlerinin ciroya oranını IFRS tablolarında yorumlamanının doğru olmadığını kaydetti. Ayrıca yapılan açıklamada kârlı projelerin halka açık olmayan şirketlere yönlendirildiği haberinin gerçegi yansıtmadığı belirtildi.

Geri alım olumlu

Soru: BİM geri alım programı başlatmıştı. Bu konuda ayrıntılı bilgi verir misiniz. Cihan KEÇELİ/İstanbul Cevap: BİM, Hisse Geri Alım programı çerçevesinde 5 Mart- 15 Nisan arasında 43,94 TL ortalama fiyatla satın aldığı hisselerin tamamını 3 Eylül 2015 itibarıyla 52.65-53.40 aralığından Borsa İstanbul’da sattı. Şirket bu satış işlemi ile 4 milyon TL kâr elde etti. Elde edilen kâr özkaynaklar altında muhasebeleştirilecek. Bu gelişme şirket finansalları açısından olumlu gözüküyor.


Gelişmeler olumlu gözüküyor


Soru: Eczacıbaşı Yatırım’da son gelişmeler nedir? Hüseyin CANER/İstanbul Cevap: Eczacıbaşı Yatırım 3 Eylül 2015’te EIS Eczacıbaşu İlaç Sınai ve Finansal Yatırımlar payları ile ilgili olarak 2.39 TL fiyat aralığından 378 bin 936 adet alış işlemi ortaklık tarafından gerçekleştirildi. Bu işlemle birlikte EIS Eczacıbaşı İlaç Sınai ve Finansal Yatırımlar sermayesindeki payı 3 Eylül 2015 itibarıyla yüzde 27.16 sınırına ulaştı.

KAP’ta ayrıntılı bilgiler yer alıyor

Soru: Ulusoy Elektrik portföyümde yer alıyor. Kurduğu şirket konusunda bilgi istiyorum. Yiğit ARIKAN/İstanbul Cevap: Ulusoy Elektrik, Endonezya’da ürün portfoyünde yer alan Hava Yalıtımlı Modüler Hücre üretilmesine yönelik olarak “PT Ulusoy Electric Industry” şirketi 500 bin dolar sermaye ile kurdu. Konuyla ilgili olarak ayrtıntılı açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden okuyabilirsiniz.

Satış gelirlerinde azalma var


Soru: Pakpen bilançosunu açıklamış. Ayrıntılı bilgi alabilir miyim. Rıfat SEYHAN/İstanbul Cevap: Pakpen’in satış gelirleri geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 17 azalış gösterdi. Yurtiçi satışlar toplam gelirlerin yüzde 80’ini oluştururken, ihracatın payı yüzde 20 seviyelerine ulaştı. Uzun vadeli borçlardaki artışla birlikte şirketin net borcu 414.6 milyon TL’ye yükseldi. Bununla birlikte şirket temin ettiği orta-uzun vadeli yeni borçlanmalar ile kısa vadeli borçlarında önemli miktarda düşüş sağladı ve bu sayede borç vade kompozisyonunu iyileştirdi.

Bilançoyu izlemeye almalı


Soru: Koza Altın hissem var. Şirketin İpek Üniversitesi’ne yaptığı bağışlar hisseyi etkiler mi? Rıza ÜRER/İstanbul Cevap: Koza Altın, İpek Üniversitesi’ne 20 milyon TL bağış yaptığını duyurdu. Buna göre; bu yıl içerisinde yapılan toplam bağışlar 60 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakam geçen seneki 16 milyon TL’nin bir hayli üzerinde. En son yapılan genel kurulda, şirketin 2015 içerisinde yapacağı bağışların üst sınırı olarak 31 Aralık 2014 bilançosu aktif toplamının yüzde 5’ine tekabül eden 101 milyon TL belirlenmişti.

Temettü ödemesi onaylandı

Soru: Saf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı temettü verecek mi? Teknik olarak hissede kısa vade için yön nedir? Turgut AYHAN/İstanbul Cevap: Saf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı geçen hafta yapılan olağan genel kurul toplantısında 1 TL nominal değerli paya 30 Ekim 2015’te 0.1240692 TL net nakit temettü ödemesi onayladı. Teknik olarak hissede kısa vade için yön piyasa koşullarına bağlı olarak yatay gözüküyor.

Fiyat üzerinde etki olumlu

Soru: GSD Holding’te geri alım programı ne durumda? Başladı mı? Tarık CAN/İstanbul Cevap: GSD Holding, 31 Ağustos- 31 Aralık 2015 arasında hisse geri alımı gerçekleştirecek. Holding sermayenin yüzde 9.5’ine kadar hisse geri alımı yapabilecek. Hisse geri alımı için fiyat aralığı 0.76TL-2.01TL hisse olarak belirlendi. Hisse geri alım programı piyasaya yönetimin hisse fiyatını ucuz bulduğu sinyali verecek olması ve hisse geri alımlarının hisse fiyatını destekleyecek olması nedenleri ile hisse fiyatı üzerinde olumlu etki yaratabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder