Esra Karayel Sakin olan kazanır
HABERİ PAYLAŞ

Sakin olan kazanır

Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararının açıklanan veriler sonrası 2016’ya kalma ihtimali iyi karşılandı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalarda olumlu hava hakimdi. Yatırımcılara uzun bir süredir önerdiğim gibi paniğe kapılmadan maliyet düşürüp hissede olanlar kazandı. Amerika Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası Amerika Merkez Bankası’nın faiz artışını 2016’da gerçekleştireceği beklentisi piyasalarda iyimser havaya neden oldu.

Yurtiçinde enflasyon izlendi

Yurtiçi piyasalarda enflasyon ve sanayi üretim endeks verileri takip edildi. Eylül’de TÜFE önceki aya göre yüzde 7.14’ten yüzde 7.95’e yükseldi. Yurtdışı piyasaların etkisinde hareket eden endeks, haftayı yüzde 6.47 değer kazancıyla 79 bin 214’den kapattı. Para piyasalarında Amerika Tarım dışı İstihdam verisi ile Fed’in faiz artışını 2016 Mart’ta yapacağı beklentisi, doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Çarşamba günü hariç diğer günler euro dolar karşısında değerlendi.

Dolarda düşüş hızlandı

Dolar/TL haftaya 2.99’dan başladı. Amerika verileri sonrası dolarda düşüş hızlandı. Cuma gününü 2.91’den kapattı. Tahvil bono piyasasında 2 yıllık gösterge vadede tahvil faizi haftayı 69 baz puanlık düşüşle yüzde 10.72’den tamamladı.

[[HAFTAYA]]

Ankara’da meydana gelen terör saldırısı sonrası yurtiçi piyasalarda iyimser hava yerini belirsizliğe bırakacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalarda geçen hafta iyimser hava sonrası başlayan yükseliş hareketinin Ankara’da yaşanan terör olayından sonra yönünü aşağı çevirmesi muhtemel. Borsa İstanbul’da teknik olarak önemli destek seviyesi 77 bin 800’de bulunuyor. Kuvvetli direnç ise 79 bin 700’de gözüküyor.

Panik hareketlerden kaçının


Yatırımcıların pozisyonlarını maliyet düşererek korumalarını tavsiye ederim. Gelişmeleri yakından izleyin. Yurtiçinde cari açık verisi ve Merkez Bankası’nın beklenti anketi takip edilmesi gereken önemli konu başlıkları. Para piyasalarında dolar/TL paritesi haftaya yukarı hareketle başlayabilir. Haftasonu yurtiçinde yaşanan terör olayı kaos ortamını yarattı. Ancak soğukkanlı olarak hızlı hareket etmek her zaman kazandırır. Dolarda ilk direnç 2.95 ve sonrasında kuvvetli direnç 3.01 seviyesinde.

Yurtdışı veriler izlenecek


Tahvil bono piyasasında gösterge vadede faizler bir miktar yukarı doğru hareket edebilir. Yurtdışında Amerika’da açıklanacak enflasyon ve sanayi üretim verileri faizlerde ve dövizde yönde etkili olacak gelişmelerin başında geliyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Altın ve gümüş

Soru: Koza Altın hissem var. Opsiyon sözleşmesi imzalamış. İçeriği nedir? Sizce olumlu mu? Bülent ŞENYUVA/İstanbul Cevap: Koza Altın, Londra merkezli bağlı ortaklığı Koza Ltd’ye, yetkili kamu otoritelerince Birleşik Krallık’ta (Kuzey İrlanda) 250 kilometrekarelik bir ruhsat alanında altın ve gümüş arama hakkı tanıyan opsiyon sözleşmesi imzaladı. Yürütülen arama çalışmalarının olumlu sonuçlanması ve işletilebilir bir cevher bulunması durumunda, bulunan madenin işletme hakkı Koza Ltd’de olacak. Arama hakkı 6 yıllık süreyi kapsıyor. Gelişme olumlu gözüküyor.

İşlem hacmi önemli

Soru: Ereğli Demir Çelik’te son gelişmeler nedir? İlke CAN/İstanbul Cevap: Sermaye Piyasası Kurulu Ereğli Demir Çelik’in yüzde 95,07 oranındaki iştiraki İskenderun Demir Çelik’in Serbest İşlem Platformu’nda işlem görme talebini olumlu karşıladı. Şirketin sermayedar sayısı 500’ü geçtiği için böyle bir durum oluşmuştu. Orta ve uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda var

Haberin Devamı


Talep toplama süreci tamamlandı

Soru: Turkcell’in tahvil ihracına ilişkin gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Cem AKGÜN/İstanbul Cevap: Turkcell, İrlanda Menkul Kıymetler Borsası’na kote edilmesi beklenen tahvil ihracına ilişkin talep toplama sürecini tamamladı. İhraç edilecek tahvilin nominal değeri 500 milyon dolar tutarında. Vadesi 10 yıl, itfa tarihi ise 15 Ekim 2025 olarak belirlendi. Yapılan açıklamada yüklenim sözleşmesinin imzalanması ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) Tertip İhraç Belgesi’nin alınmasını takiben satış işlemlerinin 15 Ekim 2015’de tamamlanmasının beklendiği kaydedildi.

Değerleme raporu açıklandı


Soru: Net Holding ve Net Turizm hisselerim var. Birleşme oranları açıklanmış. Bilgi verir misiniz? Hasan KISIK/İstanbul Cevap: Net Holding ile Net Turizm’in Net Holding altında birleşmesi işleminde bağımsız değerleme raporu açıklandı. Net Turizm pay sahiplerinetahsis edilmek üzere Net Holding’in sermaye artırım tutarının 65.6 milyon TL olmasına ve buna bağlı olarak 1 adet NTTUR payına 0,72434 adet NTHOL payı verilmesine karar verildi. NTHOL ve NTTUR hissedarları sırasıyla 3.25 TL ve 1.22 TL fiyattan ayrılma haklarını kullanabilecekler.

Hızlı büyüme ödülü aldı

Soru: Armada Bilgisayar’da son gelişme nedir? Yusuf MERT/İstanbul Cevap: Armada Bilgisayar 2014’teki yüksek performansı ve OT/VT işletmelerindeki başarılı iş geliştirme çalışmaları dolayısıyla Honeywell tarafından Türkiye’nin en hızlı büyüyen Distribütörü ödülü verildi. Gelişme olumlu gözüküyor. Kısa ve orta vade için takip edilmesinde fayda var.

Yolcu sayısı artmaya devam


Soru: TAV Havalimanlarını izliyorum. Şirketin yolcu sayısı performansında durum nasıl? Gelişme var mı? Mete KÜÇÜKHAN/İstanbul Cevap: TAV Havalimanları tarafından yurtiçi ve yurtdışında işletilen tüm havalimanlarında yolcu sayısı Eylül’de yüzde 4 artış gösterdi. TAV’dan yapılan açıklamaya göre 2014 Eylül’de 9.3 milyon olan yolcu sayısı, bu yıl aynı ayda 9.7 milyona çıktı. Şirketin uluslararası uçuslarda yolcu sayısı değişmeyerek 5.61 milyon olurken iç hat uçuslarında yolcu sayısı yüzde 10 artışla 4.07 milyona ulaştı.

Unvan değişikliği gerçekleşti

Soru: Karsan yeni mi şirket mi kurdu? Öyle bir haber duydum. Ama konu ile ilgili bilgi bulamadım. Hüseyin ARSLAN/İstanbul Cevap: Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş.’nin ürettiği araçların yurtdışında satışını yapmak ve ilgili satış sonrası hizmetleri gerçekleştirmek üzere, 12 Aralık 2014 tarihinde kurulan Karsan Italy S.r.l ünvanlı şirketin ünvanı Karsan Europe S.r.l. olarak değiştirildi.

Teknik çalışmalar hazır

Soru: Denizbank hissem var. Bir süre daha satmayı düşünmüyorum. Banka bir protokal imzalamış. İçeriği nedir? Cemal BİRGÜL/İstanbul Cevap: Denizbank ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında “İlk emekli maaşı ve ikramiye ödemelerinin Denizbank üzerinden yapılmasına ilişkin bir protokol imzalanmasının ardından teknik çalışmalar tamamlanmış olup ilk ödemelerin gerçekleştirildiği bildirildi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder