Esra Karayel Sakin olan kazanır
HABERİ PAYLAŞ

Sakin olan kazanır

Haberin Devamı

Küresel borsalarla birlikte endeks yaşanan gelişmeler sonrası geçen haftayı değer kaybıyla kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalara paralel Borsa İstanbul, haftayı değer kayıplarıyla tamamladı. Şirket bilançoları, yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler hafta genelinde etkiliydi. Haftanın önemli verisi Amerika’da tarım dışı istihdam ise beklentilerin altında kaldı.

Siyaset yine gündemde


AK Parti’de Genel Başkan değişimi ilk etapta borsada sert satışlara neden oldu. Sonrasında genel seçimlerin zamanında yapılacağı açıklamaları bir miktar rahatlamaya yol açtı. Endeks bu gelişmelerle 78 bin 368’den kapattı. Bu hafta döviz piyasalarında tarım dışı isitihdam verisi ile AK Parti tarafında yaşanan gelişmeler takip edildi. Dolarda sert yükselişler gerçekleşti. Bununla birlikte Amerika Merkez Bankası Fed yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar da bu yükselişte etkiliydi.

Dolar sert yükseldi

Dolar/TL haftaya 2.79 seviyesinden başladı. AK Parti tarafında yaşanan gelişmeler sonrasında 2.98 seviyesini test etti. Cuma günü ise siyasi havanın bir miktar sakinleşmesi ile 2.92 seviyesine indi.

Siyasi belirsizlik ortamı nedeniyle yatırımcıların panik yapmadan gelişmeleri izlemelerinde fayda bulunuyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda geçen hafta yaşanan beklenmedik gelişmeler moralleri bozdu. Siyasi belirsizlik zamanlarında ekonomik veriler iyi olsa da borsa, her zaman yüksek iniş ve çıkışların olduğu hareketli seanslara maruz kalır. Bu aşamada panik yapmayan yatırımcı kazanır.

Destek 78 bin 100’de

Endekste kısa vadede önemli destek seviyesi 78 bin 100’de bulunuyor. Bu seviye yüksek hacimle kırılırsa ikinci önemli destek 77 bin 500’de gözüküyor. Dalgalı hareketlerin yoğun olduğu seanslar bu hafta gündemde olacak. Para piyasalarında yurtiçinde siyasi açıklamalar takip edilecek. Dolar/TL’nin seyrinde piyasadaki tansiyonun azalması/artması etkili olacak. Dirençler 2.94 ve daha sonra 2.96, destekler ise 2.90 ve daha altta 2.88 seviyelerinde bulunuyor.

Riskli hareketten kaçının

Dolar/TL’deki artış siyasi riskten kaynaklanıyor. Bu bakımdan yatırımcılara tavsiyem portföy dağılımını üçe bölmeleri şeklinde bulunuyor. Ortama göre dolar, tahvil ya da borsadaki yatırımınızın ağırlığını yükseltebilirsiniz.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


AÇIKLAMALARI TAKİP EDİN

Soru: Turcas’ta son gelişmeler nedir? Emin YILMAZ/İstanbul Cevap: Turcas yüzde 100 oranındaki bağlı ortaklığı Turcas Enerji ile yüzde 46 oranında dolaylı iştiraki Turcas BM Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim’de eşit paya sahip ortağı BM Mühendislik ve İnşaat arasında; BM’nin TBK’da sahip olduğu yüzde 46 oranındaki payların bağlı ortaklığı TEHAŞ tarafından satın alınması ve TEHAŞ’ın TBK’daki hissedarlık oranının, mevcut yüzde 46’dan yüzde 92’ye artırılması konusunda görüşmelere başlandığını açıkladı.

Artış güçlü gözüküyor

Soru: Kordsa’da kâr iyi gelmiş. Nedeni nedir? Hüseyin KIR/İstanbul Cevap: Kordsa, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre güçlü artışla 50.5 milyon TL net kâr açıkladı. Yıllık bazda güçlü büyümenin kaydedildiği net kârdaki iyileşme, hem operasyonel tarafta hem de esas faaliyet dışu tarafta kaydedilen olumlu performanstan kaynaklandı. Şirketin ilk çeyrekte net satış gelirleri yıllık bazda yüzde 26 artarak 488 milyon TL olurken, maliyet tarafında kaydedilen daha düşük büyüme brüt kârlılıkta güçlü iyileşmeyi beraberinde getirdi.

Bilanço beklentilerden iyi

Soru: Adana Çimento’da mali tablololar nasıl geldi? Dursun CANER/İstanbul Cevap: Adana Çimento 2016 birinci çeyrekte düşen satış gelirleri ve gerileyen kâr marjlarina rağmen beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 10 artışla yatırım faaliyetleri gelirlerindeki ve iştirak gelirlerindeki artış neticesinde 37 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Şirket Akdeniz bölgesindeki fazla kapasitenin yol açtığı satış fiyatlarindaki düşüş nedeniyle bu dönemde beklentilere paralel yıllık bazda yüzde 9 düşüşle 87 milyon TL ciro rakamı elde etti. Şirket olumlu hava koşulları sayesinde yurtiçi satış hacmini yıllık bazda yüzde 9 artırırken, ihracat hacmi ise yüzde 4 düştü.

Yeni sipariş alımı olumlu gözüküyor

Soru: Aselsan yeni ihale kazanmış. Doğru mu? Işık DARICI Cevap: Aselsan, Nurol Makina ve Sanayi’den SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi tedarikine yönelik olarak 4 Mayıs 2016’da toplam bedeli 9.7 milyon euro olan bir sipariş aldı. Söz konusu sipariş kapsamunda teslimatların 2016’da gerçekleştirileceği bildirildi.

İşlem hacimle birlikte izleyin

Soru: İş Bankası’nda kâr ne geldi? Teknik kısa vadede ne görünüyor? Dursun CEMAL/İstanbul Cevap: İş Bankası, yılın ilk çeyreğinde piyasa ortalama beklentisi olan 989 milyon TL’nin yüzde 2 altında yıllık bazda ise yüzde 6.3 artışla 969 milyon TL net kâr açıkladı. Teknik olarak hissede kısa vadede yön yatay olarak gözüküyor. Hacimle izleyin.

Finansman gideri düşüş gösterdi

Soru: Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda bilanço nasıl geldi? Tunç AKALIN/İstanbul Cevap: Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı geöen sene aynı dönemde açıkladığı zarar karşın bu dönemde 5 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Güçlü ciro büyümesi ve gerileyen kur farkı giderleri ile düşen finansman giderleri bu yılın ilk çeyreğinde kârlılıkta etkili oldu. Şirketin net satış gelirlerini yıllık bazda yüzde 41 artış ile 19 milyon TL’ye taşıdı.

İhracat performansı güçlü

Soru: Tofaş Oto Fabrika hissem var. Bilanço yorumunuz nedir? Serdar AKTAN/İstanbul Cevap: Tofaş Oto Fabrika, beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 17 artışla 240 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Aegea binek aracının yüksek satış performansı sayesinde artan satış gelirleri ile birlikte şirketin yatırımları nedeniyle almış olduğu teşvikler neticesinde kaydettiği vergi gelirlerindeki artış 2016 birinci çeyrek net kârının yıllık bazda artış göstermesindeki etkili faktörler. Şirket yıllık bazda yüzde 27 artışla güçlü ihracat performansı sayesinde 2.7 milyar TL ciro rakamı elde etti.

Program tamamlandı

Soru: Logo Yazılım’da geri alım programı sona erdi mi? Rıdvan Eryürek/İstanbul Cevap: Logo yazılım, geri alım programının sona erdiğini açıkladı. Program kapsamında şirket 1.98 milyon TL karşılığında sermayesinin yüzde 0.43’üne denk gelen hisseleri almış oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder