Tamer Heper Şart varsa bile haksızdır
HABERİ PAYLAŞ

Şart varsa bile haksızdır

Emekle maaşımı üç ayda bir almaktayken SGK’ya başvurup bana emekli maaşımın aylık olarak ödenmesini istedim. Kabul olundu ve aylık olarak ödenmeye başlandı ama 2013 Temmuz ayında bana emekli maaşım ödenmedi.

Tam mayıs 2014’e kadar emekli maaşı alamadım, son derece mağdur oldum. Nedenini bankaya sorduğumda, üç ayda bir benim maaşımdan kesilen 1500 TL kredi geri ödemesinin bu defa aynı miktar olarak aylığımdan kestiklerini, bu durumda da bana maaş ödemesi yapmadıklarını söylediler. Bunlara karşı dava açabilir miyim? E.T.

Haberin Devamı

Bugünlerde çok tekrar ediyorum. Emekli maaşına haciz koyulamaz, el konulamaz. Ancak bankalar kredi verirken imzalattıkları o sayfalar dolusu sözleşmenin içine, emekli maaşına haciz koyma iznini de koyuyorlar ve bu durumda emekli bilmeden emekli maaşına haciz koyma izni veriyor. Ancak haciz belli bir hukuki işlem sonucu koyulur ve maaşın belli bir kısmı haczedilebilir.

El koyma ise bir haciz işlemi değildir. Bu yine vatandaşın imzaladığı o sayfalar dolusu kredi sözleşmesinin içine koyulmuş bir maddeye dayanır. Ancak sözleşmede böyle bir madde olsa bile bir insanın tam geçim kaynağını kurutacak biçimde el koymaya izin veren madde tüketici mevzuatı içinde geçersizdir.

Tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şarları haksız şarttır ve uygulanmaz. Sizin için sözleşmeye ‘banka tam emekli maaşına el koyabilir’ anlamına gelebilecek bir madde koyulmuşsa bile bu haksız şarttır.

Dolayısı ile sizden haksiz biçimde para kesilmiş, tüm maaşınıza el konulmuş ve büyük bir mağduriyete uğratılmışsınız. Üstelik işin başında üç ayda bir 1500 TL geri ödeme yapılıyorken bunu her aya çevirmek de mantıkla izah edilebilecek bir husus değildir. Belki bugün bu kesintilerle kredi geri ödemeleriniz tamamlandı ama bu arada neredeyse bir yıl boyunca aç yaşadınız. Bu sizin için önemli bir zarar doğurdu. Uğradığınız zararın telafisi için dava açmanızda bir sakınca görmüyorum

Sıradaki haber yükleniyor...
holder