Tamer Heper Satın alırken halletseydiniz
HABERİ PAYLAŞ

Satın alırken halletseydiniz

Haberin Devamı

İki evlilik yaptım. Birinciden iki çocuğum, ikinciden üç çocuğum var. Malvarlığım arasında daireler ve iş yerleri var. Dairelerden birini halen evli olduğum ikinci hanımım adına yapmak istiyorum. Bu hanımım daire alınırken maddi katkıda bulunmuştu. Böyle bir durumda ölümüm halinde çocuklarım açısından bir problem yaşar mıyım? V.S.

Bir ölüm halinde, ölenin malvarlığı mirasçılarına kalır. Sizin durumunuzdaki birinin mirasçıları, hayattaki eşi ve beş çocuğudur. Şayet ölümden önce, mirasçılardan bir kısmının miras payının azalmasına neden olacak tasarruflar varsa ihtilaf konusu olur. Herhangi bir geçerli hukuki neden yokken birilerine yapılan bağışlar bu ihtilafların kaynağını oluşturabilir.

[[HAFTAYA]]

Şimdiden eşinize vereceğiniz bir daire, ölümünüzden sonra çocuklarınız tarafından dava konusu yapılabilir. Ancak ihtilaf konusu olmaması için bazı şeylere dikkat etmek lazım. Bunlardan birincisi, şayet bağış yapacaksanız, bu bağışta çocuklarınızın mahfuz hissesi aşılmamalıdır. Çocukların mahfuz hissesi, miras paylarının 1/2’sidir. Ancak sizin olayınızda görüyorum ki asıl amaç bir bağış değil. Bir dairenin alımına eşinizin maddi katkısı olmuş. Bu artık bir bağış değil eşinizin tabii hakkı. Ancak elbette bunu, daire alınırken halletseydiniz daha iyi olurdu. Her olayın arkasından bir dava konusu çıkabilir. Yani size, “Şunu yaparsanız hiç dava konusu olmaz” diye bir öneride bulunmam zor. Örneğin, bugünden bir miras taksim sözleşmesi yaparsanız ihtilafı sıfırlayabilirsiniz diyeceğim ama verdiğiniz aile tablosuna göre pek kolay olmayacağı kanaatindeyim. Ama bunu başarırsanız ihtilafı önlemiş olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder