Ekrem Sarısu Sevgiliye verilen hediyenin vergisi var
HABERİ PAYLAŞ

Sevgiliye verilen hediyenin vergisi var

Haberin Devamı

Soru: Hediyenin vergisi var mı? Sevgiliye kıymetli bir hediye verilirse, vergiyi kim ödeyecek ve oranı nedir? Z. ZEKİ Cevap: Sevgililer Günü’nde hediyeleşme geleneksel hal aldı. Sevgililer Günü’nün ortaya çıkışına ilişkin değişik hikayelerden en itibar edilenine göre; üçüncü yüzyılda, Roma imparatoru II. Clausdius; bekar erkeklerin, evli ve ailesi olan erkeklere göre daha iyi asker ve savaşçı olduklarına karar vererek, genç erkeklerin evlenmelerini yasaklar. Rahip Valentin imparatorun bu kararına karşı çıkarak, gizli gizli gençleri evlendirmeye devam eder. Bunu duyan imparator, 14 Şubat 273’te Rahip’in kafasını kestirir. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra; Vatikan, Valentin’e ‘Aziz’ unvanı verir. Zamanla da Valentin’in ölüm günü olan ‘14 Şubat’ Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlar. Sevgililer Günü’ndeki hediyeleşme, ekonomide canlılık yaratıyor. Günlerce önceden çeşitli satış kampanyaları düzenleniyor. Televizyon, radyo, gazete ve dergilerde özel reklamlar yayınlanıyor. Sevgililer Günü, perakende ve eğlence sektörüne büyük katkı sağlıyor. Sevgiyi ön plana çıkarması, insanları yakınlaştırması, kaynaştırması ve ekonomide yarattığı canlılık Sevgililer Günü’nün hoş ve güzel tarafları. Ancak, hediye alan sevgililerin zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de sevimsiz ve nahoş tarafı. Çünkü sevgiliden alınan hediyenin vergisi olduğu çoğu insanın aklına bile gelmiyor.

[[HAFTAYA]]

Vergiyi hediye alan ödüyor

Sevgiliden alınan hediye, belli usul ve esaslarda Veraset ve İntikal Vergisi’ne tabi. Vergiyi hediye veren değil, hediye alan sevgili ödeyecek. Hem de Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ile vergi dairesine beyan ederek. Ancak, her alınan hediye vergiye tabi değil. Değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi söz konusu değil. Aldığı hediyenin değeri 3711 lirayı aşmayan sevgililerin vergi ödemesi gerekmiyor. Çünkü Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre; bu tutara kadar olan hediyeler vergiye tabi değil. Örneğin; 3700 lira değerinde altın bilezik hediye edilen sevgili vergi ödemeyecekken, 20 bin liralık altın bilezik hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.

Verginin beyanı, oranı ve ödenmesi

3711 TL’lik istisna tutarını aşan değerde hediye alan sevgili, hediye aldığı tarihi takip eden bir ay içinde, Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ile bu hediyeyi vergi dairesine beyan edecek. Hediye tutarından 3771 TL istisna düştükten sonra, kalan tutar üzerinden tabloda görülen oranlarda hesaplanacak vergiyi üç yıl içinde, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödeyecek. Sevgililer cezalı duruma düşmemek için, aldıkları hediyenin vergisini belirtilen şekilde ödemeyi unutmamalılar. Otomobil, daire, yazlık, kıymetli taş gibi vergiye tabi hediye yerine, 3371 TL’lik istisna haddi içinde kalan veya örf ve adete göre verilmesi uygun, vergiye tabi olmayan hediye almak da ayrı bir çözüm. Karar sevgililere kalmış. Bizden uyarması. Bu vesileyle, tüm okurlarımızın Sevgililer Günü’nü kutluyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder