Tamer Heper Sıkıntı hepimizin
HABERİ PAYLAŞ

Sıkıntı hepimizin

Haberin Devamı

İcraya yatan paramı almak için gittiğimde ödemediler, artık ödeme yapmıyorlarmış. Bu ne demek? C.K.

İcra dairesinde yapılan işlemlerde icraya adınıza yatan para normal şartlar altında elbette ödenir. Ancak yakın zamana kadar icraya başvurulduğunda ele ödenen paralar artık ele ödenmiyor. Mutlaka bir banka hesabı bildirilecek ve para bu hesaba yatacak. Ancak bilin ki banka da işlem parası alacak. Bu vatandaş için elbette bir külfet ama asıl külfet bizler için.

[[HAFTAYA]]

Bizler icra dairesinde yapacağımız işlemler için her türlü masrafı belli bir bankanın aracılığıyla yapmak zorunda bırakıldık. Bunun için de o belli banka şubesine bir nevi kredi hesabı açma mecburiyeti getirildi. Yine o hesapla ilgili kredi kartı alma zorunluluğu var. Bunun için de adliyede bir büro açıldı. Bu büroda sıra sıra kuyruklar var, her bir kuyrukta dakikalarca bekliyorsunuz, akıl mantık almaz sorular içeren bir sürü soruya muhatap oluyorsunuz.

Muhatap olduğunuz sorulardan bazıları şöyle: Eşinizin (karınızın) kızlık soyadı? Bir başka soru eşinizin aylık kazancı... Bundan bankaya ne ama isterseniz cevaplamayın. Bitmedi bunları yaptıktan sonra önünüze bir kitapçık koyuyorlar. Okuma inceleme fırsatı yok, bunları içeriğini bilmeden imzalamanızı istiyorlar. Düşünün ki bunu avukatlara yapıyorlar ama işlem yapmak zorunda olduğunuz için mecburen imzalıyorsunuz.

Hukuki açıdan bakarsanız içeriği geçersiz. Çünkü size inceleme ve hatta maddeleri tartışma imkanı tanınması lazım. Böyle bir imkan asla yok. İşte biz meslek sahipleri dahi yeni uygulama adı altında bu sıkıntıları yaşıyorken sade vatandaşın kat kat fazla yaşayacağı herhalde bir gerçektir. Ben bunları söylerken masanın bu tarafını anlattım. Bir de masanın öteki tarafı var, yani adli personelin durumu. İcra daireleri de bundan şikayetçi, mahkeme kalemleri de. Hepsini anlatamam ama bir hususu söyleyeyim: UYAP programı adı altında birkaç senedir adliyede işler bilgisayar yoluyla yapılıyor. Ancak birkaç sene geçtiği halde bu programı çalıştırabilene aşkolsun. Bir programı çalıştıramayan sistemin yaratacağı sıkıntıyı daha fazla anlatmaya gerek var mı?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder