Tamer Heper Şimdilik çıkmayacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

Şimdilik çıkmayacaksınız

Babaannemi iki sene önce kaybettik. Babamlar altı kardeş, babamdan başka diğer beş kardeş kız. Biz babaannemin evinde oturuyoruz. Babaannem hayattayken de

[[HAFTAYA]]

birlikte bu evde oturuyorduk. Babaannemin ölümünden sonra mal paylaşımı olmadı ve biz babamla bu evde oturmaya devam ediyoruz. Ancak halamlar bizi devamlı taciz ediyor ve evden çıkın diyorlar. Bizi acilen evden çıkarma gibi bir hakları olur mu? A.G.

Biliyorsunuz, miras ortak maldır. Ölen birinin malları mirasçılarına iştirak halinde mülkiyet (elbirliği mülkiyeti) şeklinde kalır ve mirasçıların tümünün bu yerde hakkı vardır. Ancak böyle bir ev altı kardeş arasında paylaşılıp her payda birinin oturmasına elverişli değildir. Dolayısı ile biri oturacak diğerleri doğal olarak oturamayacak. Oturan da malik sıfatı ile oturacak çünkü ortak mülkiyette her ortak malik.

Haberin Devamı

Evet tamamına malik değil ama paydaş. Dolayısı ile malik sıfatı ile oturan birine sanki kiracıymış gibi ‘çık’ demek söz konusu değil. Hisse sahibi olan mirasçı burada oturmaya devam eder. Ancak bu defa diğer hissedarların haklarının ne olacağı sorusu akla gelir. Bu yerde oturamayan diğer hissedarlar, oturandan payları oranında kullanma bedeli isterler. Bu kullanma bedeli bu yer kiraya verilseydi kaç lira getirecek idi ise buna eş değer bir kullanma bedeli isterler ve sulhen alamazlarsa mahkeme kararı ile alırlar.

Okuyucumun ihtilafı da bu çerçevede hallolur veya hissedarlardan biri alacağı bu kullanma bedeline de razı değil ise ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açar ve dava sonunda bu yer satılır, parası ortaklar arasında paylaştırılır. Miras kalan yer için çözüm bu şekildedir, işinde oturanı kiracı gibi çıkartmak için bir yol yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder