Tamer Heper Sistemin kıymetini bilin
HABERİ PAYLAŞ

Sistemin kıymetini bilin

Haberin Devamı

İki bloktan oluşan sitemizde 18 daire iki dükkan var. Binalarımız 20 yıl önce doğal gaza geçti ancak şimdi kazan ve sistem eskimiş, onarım gerekiyor. Bazıları kombiye geçmek istiyor ben de dahil bazılarımız eski kazanın onarılarak veya yenilenerek kullanılması taraftarıyız. Yönetmelikte değişiklik olduğu, karar nisabının değiştiği söylendi. Bu konu için karar nisabında değişiklik var mı? S.Ö.

Isınma sisteminin değiştirilmesi için alınması gereken karar sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğun vereceği kararla olur. Ancak sizin yönetmelik değişikliği dediğiniz husus Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesinde var. O da şu: Toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Karar nisabı değişiktir, ancak bu metrekare ölçüsü üzerinden değerlendirilir.

[[HAFTAYA]]

Bunun için yönetmelik değişikliği de gerekmez yasa hükmü böyledir. Ancak, yıllar yılı yazdım ve yeri gelince de sözlü olarak ifade ettim. Isınmak için en elverişlisi merkezi sistemdir. Ferdi ısınma sistemi kullanıcısı için daha rasyonel değildir. Daha masraflıdır. İlk yıllarda bir reklam kampanyasına yapıldı ve kombi sanki bir kurtarıcı gibi tanıtıldı. Ancak kullandıkça anlaşıldı ki daha tasarruflu değil. İyi ama pek çok bina merkezi sistemi söktü attı, kombiye geçti. Şimdi eski sistemi kurmak son derece zor, yani dönüş yok. Nitekim yeni binalar artık merkezi sisteme göre yapılıyor. Bunu ne için anlattım. Siz geri dönüşü olmayan bir yola girmeden yani merkezi sistemi söküp atmadan iyi düşünün, komşularınızı ikna edin. İnşaat alanınıza göre de karar nisabını verdim, buna göre hareket edin. Sisteminizin kıymetini bilin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder