Esra Karayel Siyasi belirsizlik bitmeli
HABERİ PAYLAŞ

Siyasi belirsizlik bitmeli

Küresel borsalar dalgalı seyre devam ederken Borsa İstanbul olumsuz gelişmeler sonrası sert düştü

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’un da aralarında bulunduğu küresel borsaların çoğu değer kayıpları yaşadı. Yurtdışında Yunanistan tarafında olumlu gelişmeler gerçekleşti. Bununla birlikte Amerika ve Avrupa’da önemli şirketlerin açıkladığı kâr rakamları haftanın ilk yarısında etkiliydi.

[[HAFTAYA]]

Terör saldırıları olumsuz etkiledi

Yurtiçinde ise yaşanan terör saldırıları ve düzenlenen Şehit Yalçın operasyonu, borsaya sert satışları getirdi. Endeks bu gelişmelerle haftayı 78 bin 712 puandan kapattı. Para piyasalarında da Yunanistan ve yurtiçinde terör operasyonuna yönelik gelişmeler etkiliydi. Merkez Bankası tarafından düzenlenen Temmuz Para Politikası Kurulu toplantısı takip edildi. Banka tarafından faiz oranlarında herhangi bir değişlikliğe gidilmedi.

Haberin Devamı

Merkez’den müdahale geldi

Piyasada terör olayları nedeniyle döviz kurlarında yaşanan hareketlilik sonrası Merkez’den müdahale geldi. Tahvil bono piyasasında iki vadeli gösterge vadede faizler, yüzde 10.05 dolar/TL ise 2.73’ten kapanış yaptı.

Endeks, faiz ve dolarda yönde terör operasyonlarına yönelik gelişmeler ve açıklamalar etkili olacak

GELECEK HAFTA NE OLDU?

Borsa belirsizliği sevmez. Mevcut siyasi belirsizliğin yarattığı koşullara bir de savaş paniği eklenince piyasalar diken üstünde duruma geçti. Yatırımcıların yapması gereken hareket ise kârda olunan hisselerden çıkmak ve panik hareketlerden kaçınmak.

Alış yapan kazanır

Panik satışların olduğu bugünlerde kısa vade için alış yapan yatırımcılar kazandı. Sert düşüş sonrası gelen tepki alımları sonrası bir miktar toparlanma olabilir. Orta vadeli yükseliş için ise siyasi belirsizlik sona ermeli.

Para piyasalarında gözler siyasi gelişmelerde olacak. Haber akışında belirsizlik yaratacak olanlar doları ve faizleri yukarı çeker. Bu hassas dönemde dolar ve faizlerde sert hareketlerin ve dalgalanmaların olması muhtemel gözüküyor.

Dolar/TL’de direnç 2.75

Dolar/TL’de önemli direnç seviyesi 2.75 olarak gözüküyor. Siyasi belirziliğin sona ermesi durumunda ise hızlı düşüşler olacaktır. Bu durumda destekler 2.70 ve daha altta 2.65 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kârı beklentilere paralel geldi

Soru: Türk Telekom’da kâr açıklanmış. Bilgi verir misiniz? İlker DERYA/İstanbul

Cevap: Türk Telekom 2015 yılı 2’nci çeyreğinde piyasa beklentisi olan 338 milyon TL’ye paralel 335 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin net kârı yıllık bazda net finansal giderler nedeniyle düşerken, çeyreksel bazda kur hareketlerindeki dalganın azalması nedeniyle artış gösterdi. Şirket geçen yıl 2. çeyrekte 246 milyon TL net finansal gelir kaydetmişti. Bu çeyrekte ise 339 milyon TL net finansal gider kaydetti.

Pazar değiştirecek şirketler belli

Soru: Borsa İstanbul, pazar değiştirecek şirketleri açıkladı mı? Tarık ARIKAN/İstanbul

Cevap: Borsa İstanbul, dönemsel değerlendirme sonucu pazar değiştirecek şirketleri belirledi. Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası ve Kent Gıda Maddeleri Sanayi'nin, bu dönemde ‘fiili dolaşımdaki payların günlük ortalama piyasa değeri’ kriterini sağlamaları nedeniyle, paylarının 3 Ağustos 2015’ten itibaren Ulusal Pazar'da işlem görmeye başlamasına karar verildi.

Haberin Devamı

Kredi temin etti

Soru: Alternatifbank kredi anlaşması yapmış. Genel bilgi verir misiniz. Haluk ŞENGÜL/İstanbul

Cevap: Alternatifbank 125 milyon dolar tutarında sermaye benzeri kredi sağladı. Banka ana hissedarı The Commercial Bank'ın 75 milyon dolar ve The Commercial Bank'in iştirakleri olan United Arab Bank ve National Bank of Oman'ın 25'er milyon dolar katılımları ile toplam 125 milyon dolar tutarında ve 10 yıl+1 gün vadeli sermaye benzeri kredi kullanımı anlaşması imzaladı.

Piyasa koşulları önemli

Soru: Saf Gayrimenkul yeni kredi temin etmiş. Kısa vadede yön ne olur? Ali GÜNER/İstanbul

Cevap: Saf Gayrimenkul, Albaraka Türk Katılım Bankası’ndan ortalama 1.5 yıl vadeli 40 milyon TL anapara karşılığına tekabül eden tutarda dolarcinsinden kredi kullanılmasına karar verdi. Hisse yatırımızın orta ve uzun vade için olması daha sağlıklı olur. Şu an mevcut piyasa koşulları belirsiz gözüküyor.

Niyet protokolü imzalandı

Soru: Turcas Petrol anlaşma imzalamış. Ayrıntılı bilgi verir misiniz. İlhan CAN/İstanbul

Cevap: Turcas Petrol yüzde 100 bağlı ortaklığı Turcas Enerji Holding ile Azerbaycan Cumhuriyeti Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Devlet Ajansı (ABEMDA) bünyesinde faaliyet gösteren Azalternativenerji limited şirketi arasında Türkiye ve Azerbaycan'da geliştirilecek güneş, rüzgar ve jeotermal kaynaklara dayalı enerji santrali yatırımları yapmak üzere işbirligi yapmak ve ortak proje gerçekleştirmek amacıyla 21 Temmuz 2015’te bir niyet protokolü imzaladı. Bu protokol imza tarihinden itibaren 3 yıl süreyle geçerli olacak.

Satış anlaşması gerçekleşti

Soru: Datagate Bilgisayar’da anlaşma olmuş. İçeriği nedir? Mert ATİK/İstanbul

Cevap: Datagate Bilgisayar ile HTC Corporation arasında HTC'nin satış pazarlama ve dağıtımını yaptığı mobil ürünlerinin Avea İletişim Hizmetleri bayilerinde satışı ile ilgili distribütörlük sözleşmesi imzalandı.

OLUMLU ETKİLENECEK

Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri hissesini takip ediyorum. Yeni sözleşme yapılmış. Konu nedir? Hisseye bir katkısı olur mu? Hüseyin PINAR/İstanbul

Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri ile Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi Ve Ticaret arasında 12 ay süreli olarak özel güvenlik hizmet alım sözleşmesi imzalandı. Gelişmenin orta vadede şirket finanslarına olumlu etki yapması muhtemel gözüküyor.

KAP’a açıklama yaptı

Soru: Petkim’de pay satışı ile ilgili ayrıntılı açıklama yapar mısınız? Hakan ŞENGÜL/İstanbul

Cevap: Petkim, SOCAR üst düzey yetkilileri ile yapılan görüşmede Petkim paylarının bir kısmının satışının yapılabileceğine dair haberler ve son zamanlarda BIST Toptan Satışlar pazarında yapılan Petkim hisse satışları ile ilgili yorumlar nedeniyle tarafından KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) açıklamada bulundu. Şirket, hakim ortağı SOCAR Turkey Enerji’nin (STEAS) piyasadan gelen talep üzerine 2015’te iki seferde BIST Toptan Satışlar Pazarı’nda toplam yüzde 5 pay satışı gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca ileriye dönük olarak pay satışı yapılmasına yönelik olarak alınmış bir karar olmadığı ve yakın ve/veya uzun dönemde Petkim paylarında yüzde 51 çoğunluğun altına düşme yönünde bir plan veya düşüncenin kesinlikle bulunmadığını ifade etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder