Esra Karayel Siyasi riske devam
HABERİ PAYLAŞ

Siyasi riske devam

Borsa İstanbul’da endeks, hafta başında siyasi riskin tekrar artması nedeniyle düşmesinin ardından yatay seyre döndü.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalar dalgalı seyrine devam etti. Borsa İstanbul’da ise endeks artan siyasi riskler nedeniyle haftabaşında satıcılı seyir izledi. Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar ve Rusya-Ukrayna kaynaklı gelişmeler, endeksin yönünde etkiliydi.

[[HAFTAYA]]

Tüketici güveni azaldı

Şubat ayında tüketici güven endeksi Ocak ayına göre yüzde 4.3 (69.2) azaldı. Zayıf kur, yükselen faizler ve politik belirsizlikler, ekonomide daralma riskini artırdı. Bu gelişmelerle endeks haftayı 62 bin 553 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında Hazine ihaleleri takip edildi. Şubat ayında yoğun bir borçlanma programını tamamlamış olan Hazine, yüksek maliyetle borçlanmış oldu. Sabit getirili tahvile gelen talebin azlığı dikkat çekti. Piyasada değişken faizli ve TÜFE’ye endeksi kağıtlara talep yoğun oldu.

Faizlerde yön yukarı

Tahvil piyasası, yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerden olumsuz etkilendi. Gösterge (7 Ocak 2015) vadede faizler son iki gün üst üste yüzde 11.20’yi gördü. Cuma günü 11.07’den kapattı.

Piyasaların yönünde etkili olan siyasi risk konusu, gündemin önemli maddesini oluştururken dış piyasalar da izlenecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalar ve yurtiçinde endeks, Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara duyarlı hareket etmeye devam ediyor. Bununla birlikte gelişmekte olan ülke ekonomilerinde yaşananlar da borsalarda yönü etkilemeye devam edecek.

60 bin 750 önemli

Borsa İstanbul’da teknik olarak yeniden 60 bin 750 desteği gündeme geldi. Bu destek kırılmadığı sürece pozisyonlar korunabilir. Bu seviyenin altında kapanış olursa uzun vadeli yatırımcılar için alım fırsatı olabilir.

Para piyasalarında gösterge tahvilde faizlerin yüksek seviyede olması ve politik riskin devam etmesi olumsuz gözüküyor. Hazine’nin Mart ve Nisan aylarında yüksek borç itfaları, bu durumdan olumsuz etkilenebilir.

Senaryo yine aynı

Mart ayında yapılacak ihalelerde yine değişken faizli ve TÜFE’ye endeksli kağıtlara talep olması muhtemel. Politik risk nedeniyle Türk Lirası’ndaki oynaklık bu hafta da devem edecek. Gösterge vadede (7 ocak 2015) faiz, 10.90-11.15 aralığında hareket edebilir.

Haberin Devamı

Yatırım kredisi temin etti

Soru: Ayen Enerji hissesini tutuyorum. Şirket kredi aldı diye duydum. Bu konuda bilgi rica ediyorum. ? Cengiz SARIHAN/İstanbul

Cevap: Ayen Enerji, Arnavutluk’ta kurulu bağlı ortaklığı Ayen AS Energji SHA Türkiye İş Bankası’dan 128 milyon euro tutarında dört yılı ödemesiz, 13 yıl vadeli yatırım kredisi temin etti. Bu konuda ilgili açıklamaya Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Satışlarında artış gerçekleşti

Soru: Aksa Akrilik kârını açıkladı mı? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? ? Demir SÖYLEMEZ/İstanbul

Cevap: Aksa Akrilik 2013 dördüncü çeyrekte geçen senenin aynı döneminde açıkladığı 17 milyon TL net kâra karşılık 37 milyon TL net kâr açıkladı. Satışlar yıllık bazda yüzde 27 oranında artarak 497 milyon TL olarak gerçekleşti. Yine aynı dönemde brüt kâr marjı geçen sene aynı dönemdeki brüt kâr marjının 2 puan üstünde yüzde 15 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Uzun vade için hacimle izleyin

Soru: Vestel Beyaz Eşya’da kâr ne geldi? ? Salih AKAR/İstanbul

Cevap: Vestel Beyaz Esya 2013 dördüncü çeyrekte 7 milyon TL net kâr açıkladı. Sonuçlar geçen hafta açıklanan vergi finansalları ile aynı bulunuyor. Bu nedenle piyasa performansı üzerinde çok önemli bir etkisi olma ihtimali pek beklenmemeli. Uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip etmenizde fayda var.

Borsa’yı arayabilirsiniz

Soru: Yıllar önce Sabah Yayıncılık hisse senetleri almıştım. Birkaç gün sonra kapatıldı. Hâlâ elimizde bekliyoruz. Bu senetler artık sadece kağıt mı oldu? Nasıl değerlendireceğim, ne kadar daha beklemem gerekir? ? Recep Karahan/İstanbul

Cevap: Bu konuda en sağlıklı ve hukuksal açıdan başvurabileceğiniz doğru adres, Borsa İstanbul Yatırımcı Danışma Merkezi ile Sermaye Piyasası Kurulu yatırımcı merkezleri olarak bulunuyor. Borsa’nın Yatırımcı Danışma Merkezi, herhangi bir sebeple borsada işleme kapalı şirketler konusunda hukuki durum, işleme açılma ve hissedarları tarafından yapılması gerekenler konusunda son güncel bilgileri yatırımcılara iletiyor.

Yeni modeller yolda

Soru: Ford Otosan’ı takip ediyorum. Yeni modellerle ilgili gelişme var mı? ? Mustafa CİHAN/İstanbul

Cevap: Ford Otosan yeni modellerin piyasa lansmanı için hazırlanıyor. Ford Otosan üst düzey yetkilileri tarafından Mart ayında yeni Transit ve Nisan’da da Courier modellerini piyasaya sürüleceği ifade edildi. Ford Otosan 100’ün üzerinde ülkeye ihraç edeceği Yeni Transit, ABD/Kansas’ta da üretilecek ve bu üretim için Ford Otosan’ın da çalıştığı 47 Türk firması parça gönderecek. Kısa ve orta vade için gelişmelerle birlikte takip edilmeli.

Bedelsiz ve kâr payı verecek

Soru: İş Girişim hissem var. Bedelsiz verecek diye duydum. Bu konuda bilgi verir misiniz? ? Yusuf CAN/İstanbul

Cevap: İş Girişim Sermayesi 2013 kârı üzerinden 12 milyon TL (hisse başına 0.18 TL) nakit brüt ve 8 milyon TL bedelsiz hisse senedi şeklinde dağıtılacak temettü (kâr payı) ayrılmasına ve 26 Mart tarihinde genel kurulun onayına sunulmasına karar verdi. Dağıtılan nakit temettünün dağıtılabilir kâra oranı yüzde 31 olurken, temettü verimi son kapanışa göre yüzde 7.2 olarak gerçekleşti. Temettünün 31 Mart tarihinde ödenmeye başlanacağı duyuruldu.

Genel kurul onayına sunacak

Soru: Anadolu Isuzu kâr payı ödeyecek mi? ? Hakan GÜLER/İstanbul

Cevap: Anadolu Isuzu, şirkete ait İstanbul/Kartal’daki taşınmazların, satışı nedeniyle elde edilen 182 milyon 236 bin 341 TL tutarındakı kazancın yüzde 75’lik kısmının pasifte özel bir fon hesabına aktarılması işleminin, kararlaştırıldığı şekilde 2013’e ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihe kadar tamamlanmasına karar verdi. Şirket 1 TL nominal değerli pay için brüt 2.5700 TL (net 2.1845 TL) nakit kâr payı ödenmesinin genel kurulun onayına sunulması için karar aldı.

Yeni seferlere başlayacak

Soru: Pegasus’ta son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? ? Hasan KORKUT/İstanbul

Cevap: Şirket, almış olduğu sivil havacılık izinleri çerçevesinde 22 Mart 2014 tarihinden itibaren İstanbul-Frankfurt ve 24 Mart 2014 tarihinden itibaren İstanbul-Madrid arasında tarifeli seferlere başlayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder