Tamer Heper Siz seçemezseniz hakim seçer
HABERİ PAYLAŞ

Siz seçemezseniz hakim seçer

Haberin Devamı

Yirmi yedi daireli bir sitede oturmaktayım. Sitede hiçkimse yönetici olmak istemiyor. Biz öylece yöneticisiz oturuyoruz. Dışarıdan bir yönetici seçilebilir mi, yararı veya zararı ne olur? N.O.

Yirmi yedi dairesi olan bir bina veya sitede yönetici seçilmesi gerekir. Bu site yöneticisiz götürülemez. Kat malikleri toplantısında yönetim planının gösterdiği sayıda bir veya üç kişiyi yönetici olarak seçeceksiniz. Yöneticinin kat malikleri dışından seçilmesinde yasal yönden bir engel yok. Ancak bu hususta da yönetim planına bir göz atmakta yarar var.

[[HAFTAYA]]

Zira bazı yönetim planlarında yöneticinin kat malikleri arasından seçileceği hükmü bulunuyor. Böyle bir madde var ise bu takdirde kat malikleri arasından seçeceksiniz. Yönetici için yönetim planında sınırlama yok ise yönetici dışarıdan seçilebilir ama denetçi seçilemez. Denetçi kat malikleri arasından seçilir. Siz kat malikleri toplantısını, yönetici seçimi gündem maddesi ile yapacaksınız. Birinci toplantıda nisap sağlanmazsa, ikinci toplantıyı da yapacaksınız ve ikinci toplantıda da yönetici seçimi için nisap sayı ve arsa payı çoğunluğudur. İkinci toplantıda da yönetici seçilemedi ise kat maliklerinden biri veya birkaçı sulh hukuk mahkemesine başvurup hakimden yönetici seçmesini isteyecek. Hakim durumunuzu değerlendirerek size uygun yönetici tayin edecektir. Ancak bu yöneticiye çok büyük bir ihtimalle de ücret ödeyeceksiniz. Böylece dışarıdan mahkemece tayin olunan yöneticinin yararları veya zararları ne olur? Yönetim devam eder ama sizin kesenizden para çıkar. Bu birinci zararı. İkincisi dışarıdan birinin, binada kat maliki olan biri kadar ilgili olamayacağının da kabul edilmesi gerekir. Sonra binadaki acil işlere müdahale elbette binadaki biri yönünden daha kolaydır, dışarıdan birinin müdahalesi elbette zaman alır. Yani işin artısı eksisi bu. Ancak yöneticinin olması şart.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder