Tamer Heper Siz yasaya bakın
HABERİ PAYLAŞ

Siz yasaya bakın

Geçenlerde, bir binanın zemin katları veya dükkanlardan asansör bedeli alınmayacağına dair bir mahkeme kararı okumuştum. Bu mahkeme kararını nerede bulurum, bu konuda bilgi verir misiniz? Ş.Ş

Mahkeme kararlarına ulaşmak kolay değil. Her gün yüzlerce mahkeme kararı çıkıyor ve bunların sistematik yayını mümkün değil. Yani aradığınız mahkeme kararını bulamazsınız. Zaten mahkeme kararını bulmanız da çok bir işinize yaramaz. İşinize yarayacak olan Yargıtay kararlarıdır. Yargıtay kararlarına da, bu hususta yayınlan dergilerden, bir de internet yolu ile yapacağını aramalardan ulaşabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Bu konuda çok araştırmanıza gerek yok, zira konu şöyle: Ana kural. Bir binada bağımsız bölüm malikleri ortak alanları veya ortak tesisleri kullanmadığı iddiası ile masrafa katılmaktan kaçınamaz. Yani zemin daireler de bina dışındaki dükkanlar da asansör giderine katılır. Ancak; bina yönetim planı ile bu gibi bağımsız bölüm malikleri asansör giderine katılmaktan muaf tutulabilir. İşte olayda bakılacak husus yönetim planıdır. Yönetim planında böyle bir hüküm yok ise tüm bağımsız bölüm malikleri ortak gider olan asansör masrafına katılır, yönetim planında muafiyete dair bir hüküm var ise katılmazlar. Yasada “Aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça” diye başlayan cümle ile bu muafiyetten söz etmiştir ki burada sözü edilen anlaşma, yönetim planını da kapsar. Demek ki siz mahkeme kararı aramadan önce yasaya bakacaksınız. Bahsettiğim yasa Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci maddesidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder