Tamer Heper Sizin paranızla size karşı masraf olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Sizin paranızla size karşı masraf olmaz

SORU: Binamızda oturan birkaç kişi binamızın müteahhide verilip kat karşılığı inşaat yapılmasını istiyor.

[[HAFTAYA]]

Bu husus kat malikleri kuruluna getirildi ama tam iştirak sağlanmadı. Şimdi yeni bir toplantı günü tayin edildi ve gündeme, depreme dayanıksızlık hususunun getirilmesi, buna karşı çıkacak olanlara veya bu konuda dava açacak olanlara karşı avukat tutulup davanın takip ettirilmesi kararı alındı.

Burada anlamadığım husus şu: Ben ve birkaç kişi binamızın yıkılmasını istemiyoruz ama bina yönetimi benim verdiğim aidatlarla yani benim paramla bana karşı avukat tutacak ve benim paramla bana karşı çıkacak. Bu mümkün mü? M.S.

Haberin Devamı

CEVAP: Önce şunu hatırlatayım. Binanın yıktırılıp kat karşılığı müteahhide verilmesinde tüm bağımsız bölüm maliklerinin oyu gerekir. Bir kişi bile karşı çıksa bu yola gidilmez. Depreme karşı dayanıksız görüşü ile karar almak için de aynı yol izlenir.

Üstelik de artık tatbikat da göstermiştir ki depreme dayanıksızlık nedeni ile kamunun başvurduğu yasal yollar da vatandaş için bir kurtuluş olmamıştır. Özellikle müteahhitlerle büyük problemler yaşanmaktadır.

Üçte iki çoğunlukla karar alma safhası ile bina yıkılıp gayrimenkul arsa haline geldikten sonra söz konusudur. Şimdi geleyim asıl konuya: Sizin binada alınacak kararın yasal olmadığı, var ise yapılan işlemin iptali veya müdahalenin önlenmesi gibi bir dava açacaksanız sizin gibi düşünenler sizinle birlikte davacı konumunda olacak.

Aksi görüşü benimseyenler ise karşı görüş sahibi olarak davalı olacaklar. Dolayısı ile bunlar davalı olarak kendi imkanları ile avukatla anlaşacaklardır.

Yoksa, yönetim olarak bir avukat tutulması halinde, yönetim tüm bağımsız bölüm maliklerini temsil ettiğinden, tüm bağımsız bölüm malikleri arasında siz de bulunduğunuzdan siz hem davacı hem davalı olmak gibi ters bir durumla karşılaşırsınız.

Bu nedenle size karşı avukat tutmak isteyenler bunu kendi imkanları ile karşılamalıdır. Elbette sizin paranızla size karşı masraf etmek mantık dışı bir tutum olur. Gelişen tatbikat da gösteriyor ki kentsel dönüşüm bir kurtarıcı olmaktan çıkıp rant kavgasına dönüşmüştür. Mağdur sayısı ise daha deprem olmadan artmaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder