Esra Karayel Son viraja girdik
HABERİ PAYLAŞ

Son viraja girdik

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks banka öncülüğünde yukarı hareket etti ve yılın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Seçim sonrası oluşacak tablo ve iktidar partisi tarafından yapılan değerlendirme piyasalar için büyük önem taşıyor

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da endeks geçen hafta banka hisseleri öncülüğünde yukarı hareket etti ve haftalık bazda yüzde 7.03 değer kazanarak 69 bin 117 puan seviyesinden kapanış yaptı. Yerel seçimler öncesi son işlem gününde yılın en yüksek kapanışı gerçekleşti.

[[HAFTAYA]]

Gözler Türkiye’ye çevrildi

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle Türk mali piyasalarını izlemeye aldı. Bununla birlikte yine bu kurumlar tarafından Türkiye’nin küresel risklere dayalı olduğu açıklaması da önemli.

Para piyasalarında açıklanan ekonomik veriler izlendi.Türk mali piyasalarının olumlu performans göstermesi nedeniyle son iki gün boyunca kurumsal kaynaklı döviz alımlarına karşılık olarak güçlü bir yurtdışı kaynaklı döviz satış dalgası oldu.

Merkez’den iyi haber

Merkez Bankası tarafından TL zorunlu karşılıkları için faiz ödeyebileceğini bildirmesi borsada banka hisselerini desteklerken para piyasalarını da olumlu etkiledi. Bu durum bankaların bilançolarının olumlu etkilenmesini sağlayacak.

*

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Türkiye için yeni bir dönem başlıyor. Seçim sonrası ortaya çıkacak tablo, piyasaları yakından ilgilendiriyor. Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimi için ön eğilimi göstermesi açısından Ak Parti’nin oylarının oranı önemli.

Karar zamanı

Seçim sonuçları ne olursa olsun hükümet ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesindeki çalkantının ve yönetimin devam edip etmeyeceğine karar vermesi gerekecek. İktidar partisi oyları belirgin oranda azalırsa borsaya bir miktar kâr satışı gelir.

Para piyasalarında seçim sonuçları, faiz ve dövizin yönünde etkili olacak. Bu hafta piyasaların yurtdışı piyasalardan genel olarak ayrışarak tamamen yurtiçinde olan gelişmelere bağlı seyir izlemesi muhtemel gözüküyor. Yatırımcılar temkinli olmalı.

Beklentileriniz önemli

Bu aşamada yatırımcılara tavsiyem beklentilerinize göre nakit ve hisse oranını belirleyin. Seçim sonuçlarında önemli bir değişiklik bekliyorsanız nakit oranını daha yüksek tutun. Eğer büyük bir değişiklik beklemiyorsanız hisse oranı daha yüksek olabilir. Sakin ve hızlı haraket eden kazanır.

***

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Akdeniz Bölgesi önemli

Soru:
Sabancı Holding yatırım yapacak diye duydum. Bilgi verir misiniz? Canberk DEMİR/İstanbul Cevap: Sabancı Holding üst düzey yetkilileri tarafından yurtdışı satın almalara ayırabilecekleri bilançolarında 1.5 milyar TL civarında bir güçleri olduğunu ve hedeflerinin Akdeniz Bölgesi’nde bölgesel güç olmak olduğu ifade edildi.

*

Kurul tarafından onaylandı

Soru:
Arsan Tekstil’in sermaye artırımı onaylandı mı? Hisseyi üç aydır tutuyorum. Kararsızım. Ne yapmam lazım? Satayım mı? Fikret POLAT/İstanbul Cevap: Arsan Tekstil, çıkarılmış sermayesinin yüzde 20 oranında bedelsiz artırılarak tamamı sermaye düzeltmesi olumlu farklarından karşılanmak üzere 70 milyon 575 TL’sına çıkarılması Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı. Hissenizi satım zamanınız maliyetinize göre belirlediğiniz hedef satış fiyatınıza göre olmalı. Öncelikle satış hedefinizi belirlemeniz gerekiyor

*

İki yıl vadeli kredi kullandı

Soru
: Özak Gayrimenkul’ü takip ediyorum. Kredi kullandı diye duydum. İçeriği nedir? Mustafa UZUN/İstanbul Cevap: Özak Gayrimenkul, İstanbul/Kazlıçeşme projesi finansmanında kullanmak üzere, Yapı Kredi Bankası’dan, 100 milyon TL tutarında iki yıl vadeli kredi kullandı.

*

Geri alım bitti

Soru:
BİM hisse geri alım programına devam edecek mi? Şener AKIN/İstanbul Cevap: Bim Birleşik Mağazalar, hisse fiyatlarındaki istikrarın sağlanmış olması sebebiyle başlatılan hisse geri alım programının 24 Mart 2014 tarihinde durdurulmasına karar verdi. Program dahilinde 27 Aralık 2013- 24 Mart 2014 tarihleri arasında 533 bin 624 adet Bim hissesine tekabul eden 20 milyon 327 bin 159 TL’lik alım yapılmış olup alımların finansmanı şirket iç kaynaklarından sağlandı

*

Temettü dağıtımı olacak

Soru
: Carrefoursa ve Albaraka Türk hisselerim var. Hisselerimle ilgili son gelişmeler nedir? Suat AYDIN/İstanbul Cevap: Carrefoursa 2014’te 110 milyon TL yatırım yaparak 100 adet mağaza açılması hedeflediğini açıkladı. Albaraka Türk ile ilgili son gelişme ise temettü dağıtımı konusunda bulunuyor. Şirket, 3.5krş nakit temettü dağıtımına 3 Nisan’da başlayacak. Albaraka Türk’ün dağıtmayı planladığı nakit temettü, yüzde 2.4 temettü verimine işaret ediyor.

*

Yatırım kredisi aldı

Soru:
Ayen Enerji hissem var. Şirketin son aldığı kredi hakkında bilgi verir misiniz? Mert SER/İstanbul Cevap: Ayen Enerji Arnavutluk'ta kurulu bağlı ortaklığı Ayen Energji SHA, Türkiye İş Bankası’dan 128 milyon euro tutarında dört yılı ödemesiz, 13 yıl vadeli yatırım kredisi temin etti. Orta ve uzun vade için açıklamalarla birlikte takip edebilirsiniz.

*

Genel kurula bağlı

Soru:
Akbank temettü verecek diye duydum. Oran ve tarih belli mi? Hakan ASLAN/İstanbul Cevap: Akbank 466.8 milyon TL (hisse başına 11.67krş) nakit temettü dağıtacağını açıkladı. Açıklanan temettü rakamı yüzde 15.7 temettü paylaşım oranı ve yüzde 2.0 temettü verimine işaret ediyor. Bununla birlikte dağıtım kararı genel kurul onayına bağlı olarak 31 Mart’ta başlayacak.

*

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru:
Jantsa’da taşınmaz satışı ne oldu? Sonuçları hakkında bilgi verir misiniz? Erkan SAĞTÜRK/İstanbul Cevap: Jantsa Jant Sanayi İzmir’deki kargir depo niteliğindeki taşınmazı Nysa Akaryakıt İnşaat’a 1 milyon 690 bin TL peşin, 4 milyon TL'si 90 gün içinde nakit ödenmek koşuluyla sattı. Konu ile ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu www.kap.gov.tr sitesinden takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder