Tamer Heper Sözleşme tapuya şerh verilir
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme tapuya şerh verilir

Haberin Devamı

2011’de bir gayrımenkulü işyeri olarak beş yıllığına kiraladık. Bu yer miras olarak kalmış. Birkaç ortağı vardı. Bir gün bu yerin satın alındığı ve altı ay içinde çıkmamız gerektiği bildirildi. Biz de cevabi ihtar gönderdik, bu yerin beş yıllık sözleşmesi olduğunu bildirdik. Sonra ikinci ihtar geldi, satış işleminin tamamlandığı, altı ay sonra çıkmamız gerektiği bildirildi ve sonuçta hakkımızda dava açıldı. İlk celseye girdik hakim tanık dinlenmesine karar verdi. Bu durumda tahliyemize karar verilir mi? B.A.

Artık biliyorsunuz, kira sözleşmelerinin feshi için kanunda yazılı fesih nedenlerinden birinin olması şart. Fesih nedenlerinden biri de gayrimenkulü yeni iktisaptır. Yani gayrimenkule yeni sahip olan kişi, kiracının tahliyesini isteyebilir ama bunun şartları var. Şartları şu: Yeni malik tapuya tescilden itibaren bir ay içinde kiracıya ihtarname gönderir.

[[HAFTAYA]]

Altı ay bekler, kiracı altı ayın içinde gayrimenkulü tahliye etmezse altı ayın sonunda tahliye talebi ile dava açar. Ama bu davada da ihtiyacını ispat zorundadır. Size ihtarname gelmiş, verdiğiniz bilgilere göre tescil 15 Haziran 2012 tarihi civarında (tescilin tam günü bilinmiyor) dolayısı ile dava açılması gereken tarih 15 Aralık 2012 civarı. Ancak anlattıklarınızdan anlaşılan sizin aleyhinize dava 31 Temmuz 2012’de açılmış. Demek ki altı ay dolmadan açılmış. Bu durumda süre yönünden problem var. Bu halde dava zamanından erken açılmış gibi görünüyor. Bu hususu ihtarnameler ve tapuya tescil tarihi itibariyle incelemek şart. Bu şekli husus. Bir de yeni malikin açtığı davada ihtiyacını ispatlaması lazım dedim ya, işte şimdi davada tanık dinlenmesinin nedeni bu. Davacı ihtiyacı bulunduğunu tanıkla ispata çalışacak. Bu konuda bilgi toplamanız işinize yarar. Sizin durumunuzda olan uzun süreli kira sözleşmesi yapacak kimselere tavsiyem olacak. Uzun süreli kira sözleşmesini tapuya şerh verin. Tapuya şerh verilen sözleşmelerde okuyucumun karşılaştığı durumla karşılaşmazsınız, tahliye davası ancak dönem sonunda açılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder