Tamer Heper Sözleşme uygulanmalıydı
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme uygulanmalıydı

Haberin Devamı

Bir ev kiraladım, sözleşme yaptım ama sözleşmeye tarih atmadık. Çünkü daire onarıma muhtaçtı, onarımı yapıp bana teslim edecekti. Bir ay geçti teslim etmedi, sözleşmeyi feshetmek istedim, paramı iade etmedi, bana hakaret etti. Hakkımı nasıl arayacağım? A.C.

Sözleşmenin iki cephesi vardır. Birincisi sözleşmenin yapılması, ikincisi yerine getirilmesi. Sözleşmedeki şartlar yerine getirilmezse bu kağıt üzerine kalan iki satır yazıdır. Bizde kiraya verenin görevleri arasında şu vardır: Kiralanan yerin kullanmaya elverişli biçimde teslimi ve yine kullanıma elverişli biçimde muhafazası. Sizde sözleşme yapılmış ama daire teslim olunmamış yani ikinci şart ortada yok.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile bu sözleşme yürürlüğe girmemiştir, kağıt üzerinde kalmıştır. İkinci kural; taraflardan biri edimini yerine getirir ancak karşı taraf yerine getirmezse, yerine getiren tarafın bir takım hakları vardır. Sizin olayınızda bu hak verdiklerinizin geri istenilmesidir. Birtakım paralar vermişsiniz, bunların ne olduğu mektubunuzda belli değil ancak tahminim teminat veya peşin kira bedelidir. Dolayısı ile bunların geri ödenmesini talep en tabii hakkınızdır. Mademki kiralayan iade etmiyor bu durumda iki şey düşünürüm. Ya verilen paranın geri alınması için bir icra takibine başvuracaksınız veya doğrudan dava açacaksınız. Beni önerim önce bir icra takibi yapmanızdır. Hakaret konusuna gelince. Hiç kimsenin bir başkasına hakaret etme gibi bir hakkı yoktur. Bu suçtur, bunun için savcılığa şikayette bulunacaksınız. Bunları yaptığınızda dairenin size fiilen teslim olunmadığını ve hakarete uğradığınız hususunu tanıkla ispatlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder