Tamer Heper Sözleşmede hüküm vardır
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmede hüküm vardır

Haberin Devamı

Bir sosyal konut projesine girdim. Peşinatı yatırdım ama bakiye ödemeler için bankalardan kredi alamadım. Bunun üzerine paramın iadesini istedim. Yüzde 20 kesinti yapılarak iade olundu. Emekliyim, bu yüzde 20 kesinti normal midir? B.T.

Bu tür işlerde imzalanan bir sözleşme vardır. Bu sözleşmenin içeriğine bakacaksınız. Sebepsiz yere sözleşmenin feshi durumunda geri ödemelerde belli bir kesinti yapılacağı hükmü bulunabilir. Sizin sözleşmenizde de bu varsa evet, bu kesinti sözleşmeye bağlı olduğu için yapılır.

[[HAFTAYA]]

Bunun nedeni de sizler için yapılan işlemlerin maliyetini karşılamaktır. Ancak bunu bir cezai şart olarak da değerlendirenler vardır. Zira bunun aksi de sözleşmede yer almış olabilir. “İnşaatı yapacak olan, teslimde geciktiği takdirde her ay ... TL cezai şart ödeyecektir” de denilebilir. Dolayısı ile bunun için önce sözleşmenize bakacaksınız, sonra ne yapacağınıza karar vereceksiniz. Şayet sözleşmede belli bir kesinti yapılacağı hükmü yok ise bu durumda paranızı aynen geri isteme hakkınız olacaktır. Bu durum kooperatiflerde de görülmektedir ve üstelik kooperatifler sadece kesinti yapmayı öngörmemekte, bir de kooperatif bütçesinin durumuna göre geri ödemelerin üç yıl içinde faizsiz yapılabileceğine dair hükümler koymaktadır. Kredi bulamayışınız da garip. Bugün bankalar kredileri neredeyse vatandaşın cebine zorla sokarken sizin kredi bulamayışınız da ilginç bir durum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder