Tamer Heper Sözleşmede hüküm vardır
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmede hüküm vardır

Haberin Devamı

65 yaşında SSK emeklisiyim. Bankalara borcum var. Bugün için işsizim çalışmıyorum, malım mülküm de yok. Bu nedenle de bankalara borcumu ödeyemiyorum. Bu durumda bankalar bana ne yapabilir? A.E

. Bankalar kredi açarken veya kredi kartı verirken size bir sözleşme imzalatırlar. Bu sözleşme, imzalandığı anda okunacak kadar kısa ve anlaşılır değildir. Aslında yasa, bu sözleşmelerin okunabilir büyüklükte ve anlaşılır bir dilde yazılmasını, en az bir iş günü öncesinden vatandaşa verilmesini, incelemesinden sonra sözleşmeyi imzalamasını ön görmesine rağmen tatbikatta buna uyana ben rastlamadım.

[[HAFTAYA]]

Bankalar vatandaşın önüne bir tomar kağıt koyar bunu imzalatır. Şimdi durup dururken ben bankaları niye incelemeye aldım? Şunun için: İşte inceleme imkanı olmayan o uzun uzun yazılı sözleşmelerin içinde mutlaka bir madde vardır ve bu maddede “Oluşabilecek borcum için emekli maaşıma haciz tatbikine izin veriyorum” benzeri bir cümle vardır. İşte böyle bir cümle var ise alacaklı banka sizin emekli maaşınıza haciz koyabilir. Sözleşmede böyle bir cümle bulunmayan hallerde emekli maaşı haczedilemez. Yazılarımı devamlı takip edenler bilir, ben borç yapıp da sonra bunu ödememe yollarını anlatmıyorum. Gerek borçlunun ve gerekse alacaklının yasal haklarını anlatıyorum. Hatta borç ilişkisi ile ilgili yazılarımda her zaman “Bir borç yaptıysanız bunu ödemelisiniz, en doğru hal yolu mevcut olan borcun ödenmesidir” derim. Bu sizin için de böyle, kredi kullandıysanız veya kredi kartı ile borçlandıysanız bu ödenecektir, bu kesin. Ancak borçlunun malvarlığı yoksa alacaklı ne yazık ki alacağını alamaz. Bunu da söylemek zorundayım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder