Tamer Heper Sözleşmede ne var?
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmede ne var?

Arsamı müteahhide verdim. Benden bir dizi vekaletname aldı. Şimdi binanın son haline bakıyorum, kendi daireleri büyük, benimkiler küçük. Projeyi çizen mühendise gittim, “Bana kendine ait bir inşaat yapacağını söyledi, onun isteğine göre projelendirdim” diyor. Müteahhide dava açsam kazanır mıyım? ? O.B.

‘Davayı kazanır mısınız, kazanmaz mısınız’dan önce bir hatırlatma yapayım. Dişlerinize nasıl bakacağınızı bir diş doktoruna sormadan beklerseniz, dişiniz çürüyüp işe yaramaz hale geldiğinde diş doktoruna gittiğinizde iş işten geçmiş olur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Doktorun yapacağı bir şey kalmamıştır. Hukuk da öyle. İşe başlarken avukata gitmek gerekir, iş bittikten sonra değil. Burada işin başı daha sözleşme imzalanma safhasıdır ki işin temelidir ve en önemli safhadır, ikinci önemli safha ise vekalet verme safhasıdır. Sizin dava açıp kazanıp kazanmayacağınızın işaretleri, müteahhit ile yapmış bulunduğunuz sözleşmede. Acaba sözleşmede sizin daireler ile müteahhidin daireleri için getirilmiş hüküm ne? Veya soruyu şöyle de sorabilirim, bu sözleşmede sizin daireler ile müteahhidin daireleri hakkında bir hüküm var mı? Bazı hallerde metrekare olarak hüküm bulunur, bazı hallerde dairelerin tüm vasıfları belirtilir. Şayet sözleşme müteahhit tarafından hazırlanıp da önünüze getirildi ise ve siz “Bu işi müteahhit biliyordur” deyip imzaladınız ise bu konuda hiç hüküm bulunmuyor olabilir. Dolayısı ile sizin sözleşmenizi incelemeden buna net yanıt vermek mümkün değil. Benim önerim, zararın neresinden dönülse kârdır deyip, sözleşmeyi bir meslektaşıma incelettirmeniz, ondan sonra davanın sonucu hakkında intiba edinmenizdir. Sözleşmeyi inceleyecek meslektaşıma müteahhite verdiğiniz vekaletnamenin bir örneğinini verirseniz, belki bunlar içinden azli gerektiren maddeleri de bulup çıkaracaktır. Vekaletname öyle gelişigüzel verilmez, bunlar diğer okuyucularım için de emsal olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder