Tamer Heper Sözleşmeye aykırı bir durum var
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeye aykırı bir durum var

SORU İşyerimi kiraya verdim. Ancak işyeri faaliyete geçince gördüm ki kiracım burada kendi adına değil eşi adına ticari faaliyette bulunuyor. Bu husus sonradan benim karşıma problem olarak çıkar mı, örneğin mali konularda? * M. F.

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Kira ilişkisi bir sözleşmeyle kurulur. Sözleşme hükümleri kira ilişkisi sürdüğü müddetçe sizler için uygulanması şart olan hususlardır. Ancak sizin olayınızda olduğu gibi işyerindeki kimse sizinle sözleşme yapan kişi olmadığı takdirde yaptığınız sözleşme hükümlerine uymasını bekleyemezsiniz. Zira sözleşme kendisini bağlamayacaktır.

Haberin Devamı

Bu husus dahi sizin için yeterli problemdir. Ayrıca genel kural, kira sözleşmesi yapan kişinin sözleşmesinde bir başkasına devir hakkı tanınmadı ise o kişi işyerini bir başkasına devredemez, kullandıramaz. Yani daha işin başında akde muhalif bir durum vardır. Açıkçası bugün için sizin işyerinizi kullanan fuzuli şagildir, yani işyerini haksız olarak işgal etmektedir. Siz buna izin verebilirsiniz, bilginiz olduğu halde ses çıkartmazsanız da izin verdiniz kabul edilir ancak izin vermek mecburiyetinde değilsiniz.

Zira yukarıda söylediğim gibi kira sözleşmenizde özel hükümler var ise şimdi içinde olan kişi bu hükümlerle bağlı olmadığını iddia edebilecektir. Ancak mali yönden bir problem yaşamazsınız.

Zira işyeri kira sözleşmeleri maliyeye sunulur ve her ay kesilen stopaj maliyeye yatırılır, beyan döneminde de kira geliri beyan edilip var ise gelir vergisi ödenir. Bunda problem yaşamazsınız ancak yukarıda saydığım hususlar karşınıza problem olarak çıkabilir.

En azından kiracınızın eşinin bu yerde faaliyet göstermesine razı iseniz sözleşmeyi feshedip, içinde çalışan eş adına sözleşme yapın böylece çarpıklık ortadan kalksın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder