Tamer Heper Sözleşmeye bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeye bağlı

Bir işyerim kirada. Sözleşmenin dönemi 1.8.2015’te bitti ama kiracım zam yapmadı. Ne yapmam gerekir? C.B.

Kira artışları yeni dönem başlarında yapılır. Okuyucumun dönem başı Ağustos’un başı. Ancak bu yıl Ağustos’u geçtik ama kiraya zam yapılmadı. Kiracı kiraya zam yapmaz ise kira artışı talebi mahkemeye yapılır.

Yeni dönem kirası mahkemece tespit edilir. Ancak bu davalar süreye tabidir. Şöyle: Kira sözleşmesinde kira bedelinin artışına ait bir hüküm yok ise, bu durumda yeni kira dönemi gelmeden bir ay önceden ya kira tespiti talebi ile dava açılır veya kiracıya artırım talebi ile ihtarname gönderilir.

Haberin Devamı

Bu sürelere uyulmadığı takdirde o dönem için artış talebi dinlenmez. Kira sözleşmesinde, dönem başlarında kira bedelinin artırılacağına dair bir hüküm var ise bu halde yukarıda sözünü ettiğim bir aylık süreye bakılmaz, kira döneminin sonuna kadar kira tespiti talebi ile dava açılabilir.

Demek ki siz hemen kira sözleşmenize bakacaksınız. Şayet kira artırımı ile ilgili bir madde yok ise bu dönem kira artış talebi süresini geçirdiniz, artık Ağustos 2016’ya bakacaksınız ancak bir ay önceden ihtarname göndermek kaydı ile.

Şayet sözleşmenizde artırım şartı var ise halen tespit davası açarak giderek kira zammı talep edebileceksiniz. Son olarak bir parantez açmak istiyorum. İşyeri kiraları ile ilgili bazı davalar 2020 yılına ertelendi. Bunların içinde kira tespit davaları da var.

Bana göre bu ertelemenin yapıldığı yasada, mülga (yürürlükten kalkmış) Borçlar Kanunu hükümlerinin uygulanacağı yazılı olmakla ve mülga Borçlar Kanunu’nda kira tespitleri için yukarıdaki uygulamalardan söz edilmediğinden işyeri kiraları serbest bırakılmıştır. Uygulamanın bu yönde olması gerekirken sağlıklı hiçbir gerekçeye dayanmadan benim yukarıda size anlattığım şekilde kira tespitleri yapılmaktadır. Bu da bilgi olarak aklınızda bulunsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder