Tamer Heper Süreler daha başlamadı
HABERİ PAYLAŞ

Süreler daha başlamadı

Haberin Devamı

2000’den beri bir şirkette çalışmaktayım. Şirket 2008’de ünvan değişikliği yaptı ve ben halen bu şirkette çalışmaktayım. Bugüne kadar fazla mesai, bayram çalışma ücreti vs. almadım. Bugün işten ayrılmak istiyorum ama ben ayrılacakken biliyorum ki benden ibraname isteyecekler. Bunu vermesem kıdemimi ödemeyecekler. İbra vermesem dava hakkım var mı? Özellikle 2000’den bu yana 15 sene geçmekle haklarımda kayıp yaşamış olabilir miyim? N.S.

Siz işten ayrılmayı düşünüyorsunuz ve kıdem tazminatını alabilme-alamama sorunuz var. İyi ama bence önce bakılması gereken husus, sizin kıdem tazminatını hakedip etmediğiniz hususudur. Kendiniz ayrılmak istiyorsunuz. Peki emekliliği haketiniz de mi ayrılacaksınız yoksa kendi isteğinizle mi ayrılıyorsunuz? Şayet emekliliği haketmediğiniz halde kendi isteğinizle ayrılacaksanız zaten kıdem tazminatını alamayacaksınız.

[[HAFTAYA]]

Önce bu noktayı halledin. Sonra kıdem tazminatını hakederek ayrılacağınız hususu kesinleştiğinde sizin için gerek kıdem tazminatını talep ve gerekse sair haklarınızı talep yönünden süreler geçmemiştir. Örneğin tatil yapmadınız bunun için tazminat isteyeceksiniz ya, bunu zaten görevdeyken isteyemiyorsunuz, bu ancak işten ayrıldıktan sonra istenebiliyor. Görevdeyken ancak kullanmadığınız izinleri kullanıyorsunuz. Yani sizin için süreler işten ayrıldıktan sonra başlayacak. Bunların da süresi uzun. Şayet sizden, para ödemeden para almış gibi ibra istenecek ise elbette imzalamayın diyeceğim. Dolayısı ile iş mahkemeye yansıyacak. Mahkemede dava açarak bunları talep edebileceksiniz ve mesela kıdem tazminatı için oldukça yüksek faiz talep imkanınız olacak. Bankaların mevduata verdiği en yüksek faizden faiz alabileceksiniz. Şirketin ünvan değiştirmiş olması sizin talebinizi de etkilemeyecek. Bu nedenlerle müsterih olun, belki davanız biraz uzar ama sonuçta alacağınızı alabileceksiniz. Yeter ki bu sırada şirket iflas etmesin. Bu takdirde tahsilat süresi daha da uzar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder